E adevărat, aceasta nu e o reţetă, ci mai degrabă o poveste. Istoria primei reţete pe care o învaţă copiii, în special în Transilvania, al cărei miros de slănină friptă sfârâind deasupra unui jar îi va urmări toată viaţa, o amintire de foc, mâncare şi aer liber. Cu o bucată de slănină învelită în ziar, o bucată de pâine şi o ceapă, copilul pleacă spre prima sa întâlnire ritualică, a omului cu focul.

De acolo, din copilăria lipsită de griji, unde untura încinsă picurând din slănina friptă nu înseamnă colesterol şi hipercaloric, se păstrează întipărită această reţetă modestă, dar de o vinovată savoare.

Reţetă: Slăninuță friptă

slanina01

Ingrediente:

  • 150-200 grame de slănină afumată
  • 1 ceapă mică, preferabil roşie
  • 1 felie de pâine (preferabil “de casă”)
  • 1 linguriţă de boia dulce (opţional)
  • sare

Preparare:

  1. Principala caracterisitcă a acestei reţete e că se prepară doar o singură porţie, pentru că fiecare îşi frige singur slănina, cu răbdarea şi talentul de care dispune.
  2. Alegeţi bucăţelele de slănină de pe burta porcului, subţiri dar străbătute de fâşii de carne.
  3. Pregătiţi jarul. Faceţi focul şi lăsaţi-l să ardă bine, până când lemnul sau cărbunele face o pudră albă la suprafaţă.
  4. Evitaţi să frigeţi slănina la flacără deoarece se va acoperi cu o funingine, inestetică şi înecăcioasă.
  5. Pregătiţi-vă o nuieluşă de lemn verde (preferabil alun sau alt lemn fără răşini), lungă de 30-50 de centimetri şi bifurcată ca o furculiţă la capăt. Ascuţiţi capetele.
  6. Crestaţi slăninuţa, orizontal şi vertical, aproape până la şoric. (vezi foto)
  7. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  8. Întindeţi ceapa pe felia de pâine.
  9. Presăraţi boiaua de ardei dulce.
  10. Înfigeţi ţepuşa bine în şoric.
  11. Frigeţi slăninuţa deasupra jarului, aproximativ la 30 de centimetri.
  12. Când slăninuţa prinde a se topi, scurgeţi grăsimea rezultată deasupra feliei de pâine cu ceapă.
  13. Pentru un şoric moale şi o slăninuţă gustoasă, luaţi slănina de deasupra focului şi scufundaţi-o sau stropiţi-o cu apă rece de câteva ori după care continuaţi procesul de frigere.
  14. Slăninuţa este gata când s-a rumenit frumos şi şoricul prinde a se expanda.
  15. Slănina friptă la jar se serveşte imediat, cu pâinea cu ceapă presărată cu sare de bucătărie şi, opţional, cu boia de ardei dulce. Consumaţi cu moderaţie şi bucurie.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porții: 1

printează

5 Comentarii

  1. Ohoooo!!!!! Deja mintea mea e la munte…
    Ce mai mancam iarna, la foc !!! Noi ii spuneam sunculita picurata. 🙂
    Si o mancam cu usturoi. Imi lasa gura apa cand imi aduc aminte.
    Am remarcat painea “de casa” din poza. E facuta cu masina de paine, golurile lasate de palete sunt inconfundabile. Dar ce paine buna face….

  2. Ce frumos….eu si acum mai mananc asa cand merg la parintii mei acasa. Prezentarea este minunata..k toate celelalte de altfel.

Adaugă un comentariu: