Salata etalon a Bulgariei, Shopska, este asemănătoare cu salata grecească şi confundată uneori – chiar şi de către bulgari – cu o altă salată populară la sud de Dunăre: Ovcharska (salata ciobanului). Spre deosebire de salata ciobanului, care conţine ouă fierte şi şuncă, Shopska se realizează doar din legume şi brânză.

Shopska îşi trage numele de la un grup etnic regional (Shopi), întins de la vest de Sofia şi până în Serbia, și scoate în evidenţă calitatea legumelor bulgăreşti şi brânzeturilor. Sirene, o brânză conservată în saramură, de o textură mai aspră decât feta dar mai fină decât telemeaua, este cea care completează prospeţimea legumelor.

Porţii: 1-2

Timp de preparare:


Ingrediente:

  • 200 grame brânză Sirene (feta sau telemea)
  • 2 roşii mari
  • 1 ceapă
  • 1 castravete
  • 1 ardei gras (proaspăt sau copt)
  • 1 pumn de măsline negre
  • 2-3 linguri ulei (preferabil de măsline)
  • 2 linguri pătrunjel tocat (opţional)

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa, castravetele şi îndepărtaţi cotorul ardeiului.
  2. Tăiaţi roşiile, ceapa, castravetele şi ardeiul în cuburi.
  3. Tocaţi pătrunjelul.
  4. Amestecaţi legumele şi verdeaţa şi stropiţi-le cu puţin ulei.
  5. Adăugaţi brânza rasă sau sfărâmată peste.
  6. Decoraţi cu măsline.

Salata shopska se serveşte imediat, la temperatura camerei, alături de fripturi şi preparate la grătar, cu ouă sau ca atare.

print

2 Comentarii

  1. chiar sunt bunele salatele bulgaresti! si am vazut in piata si branza bulgareasca

    eu fac cu ceapa verde ca imi place mai mult sau cu praz – stiu ca nu e reteta mea ca la carte 🙂 dar nu prea imi place ceapa alba cruda

Comments are closed.