Salata răcoroasă a orientului încins, shirazi este o clasică a bucătăriei iraniene, cu rădăcini încă din vechea Persie, ce are capacitatea de a răcori şi împrospăta bolta palatină.

Amestec de roşii, castraveţi, ceapă roşie şi usturoi, desăvârşit cu prospeţimea sucului de lămâie şi vioiciunea picantă a frunzelor de mentă proaspătă, salata shirazi se potriveşte de minune alături de un kebab, o koftă sau pur şi simplu lângă o lipie proaspătă.  Salata shirazi poartă numele oraşului său de origine, Shiraz , capitala provinciei Fars.

Porţii: 2

Timp de preparare: 20 minute (plus 30 la rece)

Ingrediente:

  • 2 roşii mari
  • 1 castravete (lung, “de seră”)
  • 1 ceapă roşie
  • 2 căţei de usturoi
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 20 frunze de mentă proaspătă (sau 1 lingură mentă uscată)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi castravetele.
  2. Tăiaţi castravetele şi roşiile în felii şi scoateţi-le seminţele.
  3. Tăiaţi roşiile şi castraveţii în cubuleţe mici.
  4. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  5. Tocaţi ceapa fin şi pisaţi usturoiul.
  6. Tocaţi mărunt frunzele de mentă.
  7. Amestecaţi castravetele, roşiile, ceapa, usturoiul şi menta.
  8. Adăugaţi uleiul de măsline şi zeama de lămâie.
  9. Asezonaţi cu sare şi puţin piper.
  10. Introduceţi salata la rece pentru 30 de minute pentru ca aromele sale să se răspândească uniform.

Salata shirazi se consumă rece, alături de mâncăruri picante din carne sau ca atare.

print

2 Comentarii

Comments are closed.