O versiune hipocalorică a celei mai iubite forme de servire a vinetelor din România. Mai săracă în grăsimi faţă de salata de vinete obişnuită, aproape lipsită de colesterol dar bogată în gust, această salată a împrumutat din specificul Balcanilor, locul din care s-a răspândit în lume iaurtul. Astfel, deşi este o salată dietetică, nu o trataţi ca pe una lipsită de gust şi importanţă.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 60-70 de minute (dacă iaurtul este scurs)

salata de vinete dietetica Ingrediente:

  • 1,5 kilograme vinete de dimensiuni medii
  • 300 ml iaurt gras
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 lingură mărar tocat
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi iaurtul la scurs cu 6 ore înainte de folosire, într-o sită deasă, pentru a obţine o cremă de iaurt.
  2. Coaceţi vinetele  pe plită sau în cuptor până li se înnegreşte coaja şi se înmoaie.
  3. Treceţi vinetele pe sub jet de apă rece şi îndepărtaţi-le coaja. Lăsați-le la scurs de zeama amăruie.
  4. Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
  5. Curăţaţi şi răzuiţi fin usturoiul.
  6. Extrageţi zeama de lămâie. Tocaţi verdeaţa.
  7. Amestecaţi miezul vinetelor cu iaurtul, zeama de lămâie, verdeaţa, sare şi piper după gust.
  8. Introduceţi salata de vinete la rece.

Salata dietetică de vinete se consumă rece alături de salate în diverse combinaţii.

Salata de vinete este mai bună după ce stă câteva ore la rece pentru a permite aromei de usturoi să se răspândească.
Pentru o variantă vegană/de post, înlocuiţi iaurtul cu câteva linguri de pulpă de roşii.
printează

Adaugă un comentariu: