Salata de urda cu roşii este o compoziţie proaspătă din care urda zemoasă îşi scoate albeaţa printre roşii coapte, cu usturoi şi rozmarin. Paradoxul într-o ţară în care creşterea animalelor dătătoare de lapte a făcut carieră e că veţi găsi mai uşor urdă italiană – ricotta – decât varianta autohtonă care se regăseşte mai degrabă în pieţe – şi acolo destul de rar – decât în magazine.

Reţetă: Salată de urdă cu roşii coapte

Salata de urda cu rosii

Ingrediente:

  • 250 grame urdă proaspătă
  • 12 roşii mici (cherry ar fi perfecte, dar important e să fie gustoase)
  • 12 căţei de usturoi
  • 4 rămurele de rozmarin proaspăt (sau o linguriţă rasă de rozmarin uscat)
  • 200 grame de pâine neagră
  • 10 măsline de bună calitate
  • 3 rămurele de cimbru (sau o linguriţă rasă de cimbru uscat)
  • 1 lingură de capere (conservate sau din sare)
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Realizaţi un amestec, gros şi nerafinat, din capere, măslinele – curăţate şi tocate brut – rozmarinul şi cimbrul tocat mare, 6 linguri de ulei, sare şi piper.
    [note]Dacă folosiţi capere din sare, adăugaţi sare în consecinţă, adică mai puţină.[/note]
  2. Amestecaţi roşiile tăiate în două (sau patru dacă sunt prea mari), cu căţeii de usturoi tăiaţi în două şi cu amestecul de mai sus.
  3. Coaceţi roşiile uşor pe grătar sau la cuptor fără să le înnegriţi. Aproximativ 8-10 minute. Roşiile trebuie doar să se înmoaie şi să-şi închidă puţin culoarea.
  4. Urda se feliază în bucăţi groase şi se aşează pe farfurii.
  5. Adăugaţi roşiile calde şi feliile de pâine prăjită pe grătar sau la cuptor.
  6. Adăugaţi ulei de măsline, sare şi piper după gust.

[tip]Culoarea roşiilor şi cea a urdei se completează plăcut cu un decor realizat din câteva dâre de oţet balsamic, de preferinţă redus (scăzut la foc mic şi răcit). [/tip]

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 2

print

2 Comentarii

Comments are closed.