Salata Caesar

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Reţetă cult a secolului XX, salata Caesar (Cezar) se regăseşte pe meniurile tututor restaurantelor de hotel din lume şi nu numai. Simplă în aparenţă, dar sofisticată şi subtilă în profunzime, salata Caesar e scoasă în evidenţă de gustul puternic de parmezan şi combinaţia complexă de arome din dressing.

Numele său îi este atribuit italiano-mexicanului Caesar Cardini, care a inventat-o în 4 iulie 1924 (conform fiicei sale, Rosa). Hotelul Caesar, din Tijuana, fondat de Cardini în perioada prohibiţiei americane, păstrează încă în servire amprenta inventatorului său şi  prepară salata direct la masă, în faţa clientului.

Porţii: 1

Preparare: 20 de minute


Ingrediente:

  • 6-7 frunze de salată romană sau iceberg
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oţet din vin alb
  • 2 linguri muştar de Dijon
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 gălbenuş de ou
  • 2 linguri de anşoa în ulei
  • 3-4 picături sos Worchestershire
  • 8 linguri de parmezan ras
  • 1 pumn de crutoane
  • sare
  • piper

opţional (nu se regăsesc în reţeta originală)

  • 1 lingură bacon tocat mărunt şi rumenit (până devine crocant)
    şi/sau
  • 100 de grame piept de pui fiert sau prăjit la grătar

Preparare

  1. Spălaţi şi ştergeţi frunzele de salată.
  2. Rupeţi sau tăiaţi frunzele de salată.
  3. Curăţaţi şi pisaţi căţeii de usturoi.
  4. Răzuiţi parmezanul.
  5. Preparați dressingul. Amestecaţi într-un vas, cu o furculiţă sau tel, uleiul cu gălbenuşul, oţetul, anşoa,  usturoiul, muştarul, sosul Worchestershire, 2 linguri de parmezan, sare şi piper.
  6. Turnaţi dressingul obţinut peste salată şi amestecaţi bine.
  7. Adăugaţi crutoanele şi presăraţi cu restul de parmezan ras.
  8. Opţional, se poate adăuga baconul rumenit şi/sau pieptul de pui tăiat cubuleţe sau julienne.

Salata Caesar se serveşte rece (dar nu excesiv) sau la temperatura camerei.

Unele reţete inlocuiesc gălbenuşul de ou şi muştarul, cu maioneza.

La fel ca alte reţete care folosesc ou crud  (sau maioneză), salata Caesar nu este recomandată femeilor însărcinate sau copiilor mici.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

5 Responses to “Salata Caesar”

  1. Valentina Iordan

    da, ati scris corect ca exista adaosuri care nu sunt in retata originala. cel mai greu e prin restaurante unde nu vezi strop de dressing pe salata cezar… adica, o aduc asa simpla, fara nici un gust.

    Reply
  2. @drian

    eu am mancat la Traffic (zona Unirii) cea mai buna salata cesar ever! chiar era buna cu sos asa cum scrie aici chiar recomand

    Reply
  3. Mihai Zamfiroiu

    foarte aproape de adevar reteta de pe blog; as putea spune ca este aproape perfecta… mie mi se pare si mai buna cu piept de curcan.
    cea mai buna salata Caesar, am savurat-o la Hanul lui Manuc…
    va recomand cu placere sa mergeti acolo…bineinteles ca veti gasi si alte preparate la fel de bune!
    de asemenea, am mai gustat una aproape la fel de buna la Hanul cu Tei; restaurantul lui Ilie Dumitrescu… bineinteles, recomand!

    Reply
  4. laura

    la marty in Cj la Iullius Mall e cea mai buna :x

    Reply
  5. Mire`

    Ati incercat sosul Caesar din Ikea Bucuresti ? Nu cred ca o sa gasiti altul mai bun. Recomand cu incredere. 200 calorii la 50 ml, dar merita cu desavarsire … :) Sa aveti pofta!

    Reply

Leave a Reply