Desert simplu şi totodată sofisticat, de “casă” sau de “mall”, rulourile cu scorţişoară (cinammon rolls sau buns) au cucerit lumea. Servite fierbinţi, pentru a vă bucura de crusta lipicioasă şi interiorul pufos, simple sau alături de băuturi calde pe bază de lapte sau ceaiuri, şi chiar lângă o cupă de îngheţată de vanilie, câteva rulouri cu scorţişoară sunt minunate şi vara dar, mai ales, iarna.

 

Reţetă: Rulouri cu scoțișoară

rulouri cu scortisoara

Ingrediente:

    aluat

  • 500 grame făină albă
  • 10 grame drojdie uscată (sau 25 grame proaspătă)
  • 6 linguri bune de zahăr
  • 100 grame unt gras
  • 200 ml smântână dulce slabă (sau 100 ml lapte călduţ şi 100 ml iaurt)
  • 1 lingură esenţă de vanilie (2 plicuri zahăr vanilat)
  • 1 ou
  • 1 vârf de cuţit sare

umplutură

  • 3-4 linguri scortisoara pudră
  • 5-6 linguri zahăr pudră
  • 4 linguri de unt la temperatura camerei

topping

  • 100 grame unt
  • 6 linguri zahăr pudră
  • apă caldă

pentru tavă

  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri zahăr pudră

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 6 linguri de zahăr şi zahărul vanilat.
  2. Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
  3. Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
  4. Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
  5. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatură mică spre medie). Nu mai mult!
  6. Lichefiaţi untul pentru umplutură (amestecaţi-l cu o lingură pentru a fi moale ca o cremă uşor de întins).
  7. Ungeţi o tavă rotundă sau dreptungiulară cu unt şi pudraţi-o cu zahăr pudră (folosiţi cantităţile specificate în lista de ingrediente – de la tavă).
  8. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire de aproximativ 3 milimetri.
  9. Întindeţi untul lichefiat cu dosul lingurii peste foaie.
  10. Presăraţi cu zahăr pudră şi scorţişoară (vezi foto).Rulaţi foaia.
  11. Tăiaţi rulouri de aproximativ 3 centimetri.
  12. Aşezaţi rulourile în tavă cu umplutura la vedere ca în fotografie. Lăsaţi spaţiu între ele pentru că vor mai crește.
  13. Lăsaţi tava la cald pentru aproximativ 15 minute până când rulourile îşi dublează volumul.
  14. Introduceţi la cuptor pentru 30 de minute.
  15. Amestecaţi într-o cană untul cu zahărul pudră şi adăugaţi, treptat, câteva linguri de apă fierbinte, până obţineţi o cremă groasă.
  16. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi-o la răcit 10-15 minute.
  17. Turnaţi untul peste rulouri.
  18. Rulourile de scorţişoară se servesc calde, cu îngheţată de vanilie, ceaiuri de fructe, cacao sau cafea cu lapte, etc.

 

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 30 minute

Porții: 13-15 bucăți

print

2 Comentarii

  1. Buna ziua,
    Reteta este cea clasică. Dar la masina pentru pâine cum se face? Multumesc!

Comments are closed.