O reţetă de vreme rea şi ploioasă, de bucătărie caldă, cu cuptorul ce coace răspândind în aer aromele de nucă cu insinuări de scorţişoară. O coptură din plămadă de cozonac, mai răstălmăcită şi mai dichisită, cunoscută regional în România sub numele de cuib de viespi (preponderent cu nucă) sau internaţional sub cel de cinnamon buns . Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Plus nucă.

Porţii: aproximativ 30 de bucăţi

Timp de preparare: 2,5 ore


Ingrediente:

pentru aluat

  • 450 grame făină
  • 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 uscată)
  • 140 ml lapte călduţ
  • 90 grame de unt gras
  • 100 grame de zahăr
  • 2 ouă
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit de sare

umplutură

  • 100 grame de unt
  • 150 grame miez de nucă
  • 120 grame de zahăr brun
  • 2 linguri de scortisoara macinată
sirop
  • 250 ml lapte
  • 6 linguri de miere
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Preparare:

[note]Aluatul pentru rulourile cu scorţişoară se poate face în maşina de pâine. În acest caz, puneţi prima dată laptele călduţ, untul topit, zahărul, zahărul vanilat, sarea şi la sfârşit făina amestecată cu 7 grame de drojdie uscată.[/note]

  1. Dizolvaţi zahărul şi zahărul vanilat împreună cu sarea în laptele călduţ. Adăugaţi drojdia proaspătă şi lăsaţi la cald 10 minute.
  2. Topiţi untul.
  3. Amestecaţi făina cu ouăle, untul topit şi laptele cu drojdie. Frământaţi până obţineţi un aluat moale dar cleios.
  4. Lăsaţi aluatul să dospească cel puţin 1 oră la cald.
  5. Tocaţi miezul de nucă şi amestecaţi-l cu zahărul şi zahărul brun.
  6. Adăugaţi untul topit peste amestecul de nucă.
  7. Tapetaţi două tăvi cu hârtie pentru copt.
  8. Întindeţi aluatul într-o foaie de aproximativ 30 de centimetri lăţime, groasă de 2-3 milimetri.
  9. Adăugaţi umplutura şi întindeţi-o cu o lingură într-un strat uniform.
  10. Rulați aluatul până formați un sul (vezi foto).
  11. Tăiaţi rulouri groase de un deget cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
  12. Puneţi rulourile în tăvi, răsturnate, la o distanţă de 2-3 degete unul de altul.
  13. Acoperiţi tăvile şi lăsaţi aluatul să crească încă 20-30 de minute.
  14. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  15. Coaceţi rulourile timp de 15 minute.
  16. Într-o crăticioară, topiţi mierea în lapte cald împreună cu zahărul vanilat.
  17. Scoateţi tăvile din cuptor şi, cât sunt încă fierbinţi rulourile, ungeţi-le din belşug cu sirop fierbinte direct în tavă.
  18. Lăsaţi rulourile să se răcească.

Rulourile cu nucă şi scorţişoară sunt minunate atunci când sunt calde, dar şi a doua zi alături de o cană caldă de lapte sau ceai.

print

1 comentariu

Comments are closed.