Un curry deosebit, din nordul conflictual al Indiei, dens, consistent şi încins precum regiunea Kashmirului, din care provine. Ceea ce îl deosebeşte de curry-urile indiene din sud este lipsa oricăror adaosuri de iaurt sau lapte de cocos, menite să-l îmblânzească. În plus, pentru acest curry, nu se foloseşte tradiţionalul ghee (unt clarifiat), ci ulei. Rogan înseamnă chiar ulei, iar josh este un derivat argotic pentru carne.

Există mai multe reţete de rogan josh, în care diferă tipul şi concentraţia condimentelor şi, arareori, carnea. În mod tradiţional, rogan josh se prepară din carne de miel, berbecuţ sau oaie, niciodată din porc sau vită, şi doar rareori din pui.

Porţii: 4

Timp de preparare: 2 ore

rogan josh

Ingrediente:

  • 1,2 kg carne de miel
  • 70 ml ulei vegetal
  • 1 ceapă mare
  • 5 căţei de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir de 2,5 cm
  • 1 linguriţă de scortisoara măcinată
  • 2 linguriţe chimion turcesc măcinat
  • 2 linguriţe seminţe de coriandru măcinate
  • 1 lingură boia de ardei
  • 1 linguriţă de praf de chili (un ardei iute mic, uscat şi pisat cu tot cu seminţe)
  • 8 seminţe de cardamom, uşor zdrobite
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 lingură rasă de sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 140 de grade Celsius (foc mic).
  2. Curăţaţi ceapa, ghimbirul şi usturoiul şi tăiaţi-le în bucăţi mari. Tăiaţi carnea de miel în bucăţi de 2,5-3 centimetri.
  3. Pasaţi într-un blender sau mixer cu cuţit de tocare ceapa, usturoiul, ghimbirul, sarea, pasta de tomate şi toate condimentele (boia de ardei, chili, coriandru, chimion, scortisoara) cu excepţia seminţelor de cardamom, până se transformă într-o pastă.
  4. Într-un vas termorezistent sau o cratiţă cu tablă groasă încingeţi uleiul.
  5. Adăugaţi carnea şi boabele de cardamom zdrobite uşor cu latul cuţitului.
  6. Prăjiţi carnea pe toate părţile.
  7. Adăugaţi pasta de condimente şi rumeniţi-o împreună cu carnea timp de 5 minute.
  8. Adăugaţi 300 de ml de apă în vas, amestecaţi bine şi introduceţi vasul la cuptor pentru 1 oră şi jumătate, până când carnea se frăgezeşte.

Rogan josh se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu orez basmati sau jasmine şi pâine naan.

Cele mai potrivite bucăţi de carne de miel sau oaie sunt pulpa, ciolanul sau spata.

_____________________________

Adaugă un comentariu: