Un risotto cam neortodox – preparat la cuptor – dar tocmai de aceea mai simplu de realizat, în special de către cei care se tem de inconsecvenţa bobului de orez. Cremos, dens, aproape ca o budincă, acest risotto poate fi, după caz, o delicatesă lacto-vegetariană, o mâncare în sine sau o garnitură generoasă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

risotto-cu-patru-feluri-de-branza

Ingrediente:

  • 450  grame de orez cu bob rotund (Arborio e perfect)
  • 100  grame de unt
  • 80  grame de parmezan
  • 80 grame de fontina
  • 80 grame de şvaiter ras (Emmenthaler)
  • 80 de grame de provolone
  • 1/2 linguriţă rasă de nucsoara
  • sare
  • piper alb măcinat

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la 190 de grade Celsius.
  2. Spălaţi orezul în mai multe ape şi puneţi-l la fiert în apă cu sare timp de 10-12 minute. Fierbeţi orezul de jumătate.
  3. Scurgeţi apa de pe orez. Nu-l spălaţi.
  4. Amestecaţi orezul cu o treime din cantitatea de parmezan, nucşoară şi piper alb.
  5. Topiţi o lingură de unt într-o tigaie adâncă.
  6. Adăugaţi orezul amestecat cu parmezan şi prăjiţi-l timp de 3-4 minute amestecând continuu.
  7. Răzuiţi brânzeturile fontina, provolone şi svaiţerul.
  8. Ungeţi o tavă termorezistentă cu puţin unt.
  9. Intercalaţi în straturi orezul cu brânzeturile răzuite. Încheiaţi cu orez.
  10. Presăraţi restul de parmezan peste orez şi introduceţi tava la cuptor.
  11. Adăugaţi restul de unt tăiat cubuleţe în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 15 minute.

Risotto cu patru feluri de brânză se serveşte fierbinte, decorat cu verdeaţă sau rondele de ceapă verde.

[tip]Puteţi folosi şi alte tipuri de brânzeturi, în procente egale, alături de Parmezan. De exemplu: gorgonzola, brânză de capră şi mozzarella. [/tip]

_______________________________

print