Un fusion româno-italian, în care tradiţia pilafului cu urzici se întâlneşte cu rafinamentul risotto-ului cu spanac, într-o combinaţie care copleşeşte gusturile. Delicatesă lacto-vegetariană sau garnitură extravagantă, risotto cu urzici ar fi un însoţitor perfect pentru o carne de vită sau un cotlet de miel, datorită smântânii şi parmezanului care îi scot în evidenţă latura sensibil consistentă.

[readalso] Vezi aici și rețeta de Supă cremă de urzici cu mentă și telemea.[/readalso]

Reţetă: Risotto cu urzici

Risotto cu urzici

Ingrediente:

  • 600 grame orez cu bob rotund (arborio, carnaroli, etc.)
  • 2 mâini zdravene de urzici tinere
  • 1 ceapă
  • 5 căţei de usturoi
  • 1 litru supă de pui sau de legume
  • 1 linguriţă nucsoara
  • 60 grame unt gras
  • 100 ml smântână
  • 200 ml iaurt
  • 40 grame parmezan ras
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

  1. Spălaţi urzicile în câteva ape şi tocaţi-le din cuţit.
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  3. Topiţi untul într-o tigaie adâncă.
  4. Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi-le uşor 2-3 minute.
  5. Adăugaţi urzicile şi sotaţi-le.
  6. Adăugaţi orezul şi rumeniţi-l până devine translucid.
  7. Adăugaţi jumătate din cantitatea de supă şi fierbeţi la foc mic până scade zeama. Amestecaţi ocazional.
  8. Adăugaţi nucşoara.
  9. Adăugaţi câte 1 polonic de supă şi amestecaţi din când în când până când toată supa a fost încorporată.
  10. Adăugaţi smântâna şi iaurtul şi fierbeţi până se încorporează.
  11. Adăugaţi parmezanul şi părtunjelul tocat şi luaţi vasul de pe foc.
  12. Asezonaţi cu piper şi sare (dacă mai e cazul)
  13. Risotto-ul cu urzici se serveşte imediat, ca atare sau ca garnitură pentru fripturi la grătar sau înăbuşite.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 4

[note]Boabele din orez din risotto trebuie fierte al dente: să aibă exteriorul moale şi interiorul ferm.[/note]

print