Un risotto foarte gustos ale cărui arome de smântână, bacon, parmezan şi nucşoară aduc aminte de gustul spaghetelor carbonara. Savuraţi acest clasic italian uşor de realizat urmând indicaţiile din film.

[note]Această reţetă se găteşte în mod tradiţional folosind pancetta şi jambon.[/note]

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

  • 250 grame speck sau bacon
  • 350 de grame de orez cu bob rotund (preferabil arborio sau carnaroli)
  • 1/2 pahar de vin alb sec
  • 1 ceapă
  • 2 linguri zdravene de unt
  • 1 litru supă de pui
  • 1/2 cană de smântână
  • 3 linguri de parmezan ras
  • 1 linguriţă rasă nucsoara macinată
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  2. Tăiaţi baconul cubuleţe.
  3. Topiţi untul într-o tigaie adâncă.
  4. Adăugaţi şi rumeniţi baconul şi ceapa.
  5. După ce ceapa a devenit translucidă, adăugaţi orezul şi amestecaţi până devine sticlos.
  6. Stingeţi cu vinul alb.
  7. Încorporaţi treptat supa de pui călduţă.
  8. Fierbeţi orezul la foc mediu pe mic până când toată supa este absorbită.
  9. Adăugaţi nucşoara măcinată.
  10. Încorporaţi smântâna şi parmezanul ras.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper şi luaţi vasul de pe foc.

Risotto cu bacon şi parmezan se serveşte fierbinte.

print

5 Comentarii

  1. Nu vreau sa carcotesc, dar suna a poezie populara, risotto cu bacon se face cu pancetta si bacon care poate fi si speck!!!!

    Si parol de mancai in toata macaronaria risotto cu smantana.

    Nu cred ca e rea combinatia, doar neclar ce anume trebuie folosit la reteta si in nici un caz clasic italiana.

    Gata, mucles ca iar ma ia nu stiu cine ca ce am cu clasicii.

  2. @aphextwinz, “Această reţetă se găteşte în mod tradiţional folosind pancetta si jambon”(nu scrie nimic de bacon), bacon sau speck sunt adaptari. Si, totusi, se gateste si cu panna (smatana nefermentata) in Italia.
    Ca o paranteza, in nord-est-ul Italiei multe preparate sunt radical diferite de restul tarii. Desi anul viitor se implinesc 150 de ani de la unificarea statelor din peninsula, acesta zona are o autonomie culinara aparte, cu puternice influente austro-ungare.

  3. Este corect, insa nordul l-am luat la pas si nu am vazut risotto cu panna. Promit curand reportaj amplu de la fata locului 🙂

    Oricum sper ca nu va deranjeaza criticile sau impresiile care nu sunt numai aplauze, ca de aia mi-am permis sa scriu. Daca va deranjeaza puteti sterge, oricum.

    Sanatate.

  4. @aphextwinz, nu deranjeaza opiniile cititorilor, fie ele si critice. si in nici un caz nu le stergem (decat daca sunt injurioase, caz in care si banam userul). in fond nici noi, oricat am incerca, nu el vom stii pe toate.

  5. Eu locuiesc in nordul Italiei, de 9 ani, langa Milano mai exact si va garantez ca risotto se face si cu panna (smantana nefermentata)!!! Eu insumi asa il prepar. Gatisem acest fel de risotto in trecut, nu vazusem aici reteta, in mintea mea il inventasem eu, cu precizarea ca foloseam pancetta affumicata nu dolce si il asezonam cu patrunjel (ideea mea personala pentru ca nu am vazut pana acum un risotto italian cu patrunjel). Vreau sa incerc si varianta dvs cu nucsoara, desigur, fara patrunjel 🙂

Comments are closed.