Ratatouille este o tocăniţă de legume specifică zonei Provence. Numele său provine din limba occitane (ratatolha) şi se regăseşte în toate zonele în care se vorbeşte această limbă, fie că e vorba de sudul Franţei sau de nordul Spanei (Catalunia), unde poartă numele de xamfaina.

Compoziţia sa trădează originea maură a acestui fel de mâncare, adaptat însă la gusturile locale. Ceea ce deosebeşte ratatouille-ul de suratele lor arabe sunt verdeţurile specific provençale (busuioc, măghiran sau bouquet garni) dar şi lipsa cartofilor.

Porții: 8

Timp de preparare: 45 minute

Ratatouille

Ingrediente:

  • 2 vinete medii
  • 3 dovlecei
  • 3 ardei grași (măcar unul să fie roșu)
  • 3 cepe albe
  • 10 căței de usturoi
  • 5 roșii
  • 1 bouquet garni
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 ardei iute (opțional)
  • pătrunjel verde pentru decor

Preparare:

  1. Pregătiți legumele. Curățati-le și spălați-le.
  2. Tăiați cuburi vinetele și puneți-le într-o strecurătoare. Presărați sare. Lăsați-le la scurs (vinetele vor lăsa zeamă, așa că trebuie să puneți strecurătoarea pe o farfurie de suport).
  3. Tăiați cuburi dovleceii și ardeii grași. Puneți-i într-un alt vas.
  4. Tocați usturoiul din cuțit și puneți-l pe o farfurioară.
  5. Tocați ceapa mărișor și puneți-o separat, pe o altă farfurie.
  6. Într-o cratiță teflonată (sau cu fund dublu), puneți 2 linguri de ulei la încins. Prima dată se vor prăji vinetele. Scurgeți-le bine de zeamă și puneți-le la prăjit.
  7. Cât se prăjesc vinetele, decojiți roșiile – vezi video aici. Tocați-le cuburi.
  8. După ce s-au rumenit vinetele (aproximativ 10 minute), scoateți-le cu o spumieră într-un bol.
  9. Adăugați alte 2 linguri de ulei și puneți ceapa la prăjit. Amestecați cu o lingură de lemn să nu se ardă.
  10. După ce ați călit puțin ceapa (până devine sticloasă), adăugați usturoiul tocat.
  11. După ce usturoiul și-a eliberat aroma, adăugați dovleceii și ardei. Lăsați-i 10 minute la prăjit.
    Dacă doriți un ratatouille iute, adăugați acum și ardeiul iute (fără semințe), tocat mărunt.
  12. Adăugați bouquet garni (legătură sau săculeț). Acesta va fi scos când mâncarea este gata.
  13. Adăugați roșiile tăiate cuburi. Completați cu puțină apă, acoperiți cratița și lăsați legumele să fiarbă 10-15 minute, amestecând din când în când.
  14. Spre final, adăugați vinetele prăjite, amestecând încet să nu rupeți legumele.
  15. Lăsați la fiert alte 10-15 minute până se pătrund bine legumele (la foc mic).

Ratatouille se servește fie cald, fie rece. Se decorează cu frunze proaspete de pătrunjel. Pentru doritori, se poate servi cu extra-usturoi lângă. Este și mai gustos a doua zi, după ce aromele legumelor s-au așezat.

______________________________________

print

3 Comentarii

  1. reteta e extraordinara…insa mie imi place sa mai si experimentez…(sa imbunatatesc nu am cum)…asa ca dupa vinete am prajit 2 cartofi pe care i-am taiat felii si i-am adaugat cu vinetele odata…si 2 morcovi rondele pe care i-am adaugat in tigaie dupa usturoi la calit…cred ca merita incercat

Comments are closed.