Carnea de vită fiartă, servită cu sosuri calde sau reci, se regăseşte în toate culturile culinare europene, germanice sau latine, încă din antichitate. Legumele adăugate la fierberea rasolului şi sosurile cu care se serveşte fac din acest fel aproape primitiv o masă rafinată.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 2 -3 ore

Ingrediente:

  • 1 rasol de vită  de aproximativ 2,5  kilograme (bucată de pulpă, cu sau fără os)
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 3 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel

sos de roşii

  • 1 ceapă medie
  • 1 tulpină de ţelină
  • 2 linguri de ulei
  • 500 ml suc de roşii
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 1 lingură de făină
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine rasolul şi puneţi-l la fiert cu apă rece. Fierbeţi carnea la foc mic şi spumiţi din când în când. Când carnea este fiartă de jumătate, adăugaţi puţină sare, ceapa curăţată, morcovii, pătrunjelul şi foile de dafin. Fierbeţi până când carnea se desprinde de pe os.
  2. În paralel, curăţaţi ceapa şi tocaţi-o. Tăiaţi tulpina de ţelină rondele.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  4. Adăugaţi ceapa şi ţelina şi sotaţi-le până când ceapa devine sticloasă.
  5. Pudraţi cu lingura de făină. Rumeniţi totul.
  6. Stingeţi cu sucul de roşii.
  7. Adăugaţi zahărul şi puţină sare.
  8. Fierbeţi sosul până se leagă, pasaţi-l şi asezonaţi-l cu sare, zahăr şi piper după gust.

Rasolul de vită se serveşte tăiat felii, cu sos de roşii. Pentru garnitură vă recomandăm legume fierte, piure de cartofi sau conopidă.

Rasolul de vită se poate servi şi cu sos de hrean. Răzuiţi o rădăcină de hrean, amestecaţi-o cu 1 linguriţă de oţet şi una zahăr şi cu o cantitate egală de smântână.
Dacă doriţi un sos iute adăugaţi un ardei iute, fără sâmburi, în timpul procesului de fierbere al sosului.
printează

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: