Gustare caldă apreciată în restaurantele libaneze din România, ras asfour, tradus prin expresia “cap de vrabie” (nume dat bucăţelelor de carne),  se prepară din cuburi (sau fâşii) de carne, în special de vită, sotate cu ceapă şi caramelizate cu suc de rodii. Fragedă, aromată, dulce şi totodată acrişoară, carnea din ras asfour are un gust unic.

În mod ambiguu, denumirea ras asfour face referire şi la o supă de linte, necunoscută în România, dar şi la oraşul algerian Asfour (caz în care s-ar traduce prin căpetenia Asfour-ului).

Reţetă: Ras asfour cu vită

Ras asfour cu vită

Ingrediente:

  • 800 grame carne de vită fragedă (muşchi, antricot)
  • 2 cepe mari
  • 100 ml sirop de rodii
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 cană supă de vită
  • zeamă de lămâie (dacă e cazul)
  • 2 linguri pătrunjel verde tocat
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  2. Tăiaţi carnea în cuburi sau fâşii.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  4. Adăugaţi carnea şi sotaţi-o la foc iute cam 5-6 minute.
  5. Când începe să-şi schimbe culoarea, adăugaţi ceapa şi rumeniţi-o la foc mare.
  6. Stingeţi cu sirop de rodii şi supă.
  7. Fierbeţi la foc iute până când carnea este bine pătrunsă şi sosul s-a îngroşat.
  8. Asezonaţi cu sare (dacă e cazul) şi piper.
  9. Ras asfour se serveşte ca atare, cu lipii, ca gustare caldă sau cu garnituri de grâu bulgur, cuscus, etc.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 4

Dulceaţa şi aciditatea ras asfour-ului se reglează cu zeamă de lămâie şi/sau puţin zahăr.

3 Comentarii

Adaugă un comentariu: