O reţetă culeasă de pe malurile – europene şi africane – ale Mării Mediterane, puiul marinat cu mandarine sau portocale şi mirodenii este un prilej de desfătare culinară. Marinat peste noapte, gătit a doua zi, la cuptor sau grătar, acest pui are o prospeţime aparte.

Porţii: 8

Timp de preparare: 80 de minute (plus 4 ore la marinat)

Ingrediente:

  • 8 pulpe de pui
  • 4 portocale  sau 8 mandarine
  • 4-5 crenguţe de rozmarin
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 8 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă harissa
  • 2 linguri rase de baharat
  • 1 linguriţă de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 lingură rasă de sare de mare

Preparare:

  1. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  2. Extrageţi sucul din 2 portocale sau 4 mandarine.
  3. Amestecaţi sucul de citrice cu uleiul de măsline, usturoiul, baharatul, harissa, rozmarinul, sare şi piper.
  4. Turnaţi marinata peste carnea de pui, amestecaţi, acoperiţi şi lăsaţi-o la marinat, amestecând din când în când, minim patru ore sau peste noapte.
  5. Tăiaţi restul de fructe în felii groase.
  6. Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu spre mare).
  7. Puneţi puiul în tavă împreună cu marinata, adăugaţi feliile de citrice.
  8. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor.
  9. După 40 de minute, îndepărtaţi folia, creşteţi temperatura la 200 de grade şi lăsaţi puiul să se rumenească încă 15-20 de minute.

Puiul cu mandarine se serveşte cu garnituri de legume sau cuşcuş.

Dacă crestaţi pulpele cu un cuţit înainte de a le introduce la marinat, le puteţi frige direct pe grătar

9 Comentarii

  1. Nu e toxica, pentru ca am vazut eu ca marmota invelea ciocolata in staniol. Va uitai prea mult la OTV. Pana la urma tot ce e pe strada (poluare, noxe) ne omoara.

  2. problema volatilizarii la temperaturi mari a anumitor compusi din folie ..ramane si este valabila ….cele doua comentarii sunt pur si simplu copilaresti …sunt chimist de meserie …am lucrat in domeniu industrial …stiu ce scriu …nu tot ce se inventeaza e si utilizat corect …puteti sa inveliti ciocolata , puteri sa inveliti pulpa de pui sa aveti de unde o apuca ……………….dar pt cine insista sa gateasca fripturi cu folie de aluminiu la cald ….succes la intoxicatia lenta cu metale …aviz acestora ca in comert se gaseste si folie in a carei compozitie intra de ex. cupru …are o culoare specifica ….nici una din aceste folii nu e facuta pt folosinta la temperaturi mari ca cele din cuptor ………sa spun pt cine o vrea sa citeasca (popular)…materialul din care e facut capacul ochiului de la aragaz este in mare parte identic cu cel folosit la favricarea oalelor , la fel si emailul aferent si sunt rezistente la temperaturi mari ..pt cei interesati de cum se depune aluminiu va rog sa puneti o bratata de argint ordinara la fier intr-un ibric de inox cu o cana de apa , o lingurita de sare si bucatele de folie de aluminiu cam cita folositi si la cuptor dar facuta bucati sa incapa …fierbeti continutul citeva minute ..o sa vedeti cum la final aluminiu se descompune si se depune in mare parte pe obiectul de argint…..ce credeti ca se intampla cand folia serveste drept capac la gatit in cuptor la 150 gr minim …..serviti o masa cu incarcatura de compusi toxici ……….

    • Maria, nu ai cu cine, pur si simplu este timp pierdut. Am renuntat si eu sa mai comentez si sa incerc sa educ oamenii, chiar si prietenii. Lumea e prea ignoranta si indobitocita sistematic. Daca se zice ca folia de aluminiu e buna, margarina e buna, cerealele cu zahar sunt bune atunci asa trebuie sa fie. Tot inainte tovarasi!

  3. pare delicios si are un gust nemai pomenit de savuros am mancat si daia va recomand sa mancati nota110000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001111111111111110000000000000000111111111111000000000000pa

  4. Pentru Maria si Adrian

    Este adevarat ca, prin incalzire, se elibereaza o parte din aluminiumul din folie. Sa nu exageram insa cu termeni ca otravire. Atentie si la felul in care se foloseste folia de aluminiu in aceasta reteta – este folosita pe post de capac (acopera tava de cuptor – puteti opta oricand pentru un capac daca aveti tava cu capac in locul foliei), nu este folosita direct pe mancare – exista, mai ales in SUA, practica de a inveli ciupercile, de exemplu, in folie de aluminiu si de a le frige pe gratar.

    Cantitatea de aluminiu care se degaja in timpul prepararii unei fripturi ca cea de mai sus este foarte mica. Mai mult decat atat, nu cred ca exista familii care gatesc in fiecare zi friptura la cuptor ce necesita folie de aluminiu.

    Exista multe studii referitoare la ingestia de aluminiu (care se gaseste peste tot – atat in alimente, apa, aer, cat si in ustensilele de gatit, cosmetice, ambalaje etc). IPSC (International Programme on Chemical Safety) precizeaza ca studiile derulate pana in prezent au demonstrat ca volumul de aluminiul ingerat din ustensile si ambalaje este mic si nu afecteaza starea de sanatate.

    Se intelege ca orice profesionist tinde sa recomande cu tarie ce crede si ce a descoperit in domeniul lui (ma refer aici la Maria care este de profesie chimist). Dar, daca ne referim la procesul de educatie, as recomanda o abordare mai constructiva. Educatie cu forta nu se prea poate face. Postarea unor comentarii alarmiste sau de genul “eu stiu cel mai bine, voi trebuie sa faceti ca mine” nu cred ca vor schimba mentalitati. Mai degraba, vor genera nevroze :).

    Va multumesc.

    • Un comentariu pertinent.Din informatiile nostre nu s-a demonstrat stiintific niciun efect nociv al ingestiei de aluminiu in doze mici asupra sanatatii umane. Asa cum s-a dovedit in privinta teflonului! La fel ca si in cazul telefoniei mobile, studiile nu au dovedit nocivitatea asupra sanatatii umane desi rezerve inca exista. Va multumim pentru comentarii.

Adaugă un comentariu: