O friptură autentic românească, simplă şi totodată densă care se mănâncă de primăvară (în special în perioada Paştelui) şi până târziu înspre toamnă. Mâncare de stână şi, în acelaşi timp, de saloane scrobite, potrivită în orice zi dar mult mai gustoasă când eşti înconjurat de prieteni sau familie. O friptură eveniment , veche de sute de ani, dar care nu se demodează niciodată.

Reţetă: Pulpă de berbec la tavă

friptura-romaneasca-de-miel

Ingrediente

  • 1 pulpă de berbec
  • 125 g slănină
  • 1 lingură de untură
  • 1 căpăţână mare usturoi
  • 1 lingură zdravănă de cimbru uscat
  • lingură de untură
  • păhărel vin sec sau oţet alb
  • sare grunjoasă
  • piper

Preparare

  1. Spalaţi bine pulpa şi curăţaţi-o de pieliţe.
  2. Cu ajutorul unui cuţit de dezosat, scoateţi osul.
  3. Frecaţi bine carne cu sare şi lăsaţi-o să stea 30 min.
  4. Încingeţi cuptorul la 220 de grade.
  5. Tăiaţi slănina şi usturoiul curăţat în bucăţele groase cât un deget mic de domnişoară.
  6. Faceţi incizii de aproximativ 3 centrimetri în carne cu un cuţit subţire.
  7. Introduceţi în fiecare incizie usturoi şi slănină.
  8. Rulaţi carnea strângând bine capetele şi leagaţi-o cu o sforicică, astfel încât să aibă formă compactă, lunguiaţă.
  9. Ungeţi carnea cu untură şi presăraţi-o cu cimbru şi piper.
  10. Ungeţi o tavă cu untură.
  11. Adăugaţi carnea şi 3-4 linguri de apă, vinul sau oţetul.
  12. Introduceţi tava la cuptor la foc mare (220 de grade) pentru aproximativ 10-12 minute, până începe să se rumenească.
  13. Reduceţi focul la 165 de grade şi mai lăsaţi carnea încă 2 ore.
  14. Stropiţi din când în când carnea cu sosul din tavă. Dacă sosul scade, adăugaţi câteva linguri de apă.
  15. Când este gata, luaţi carnea din tavă, lăsaţi-o să se răcorescă, scoateţi sfoara şi se taie friptura felii nu prea groase.
  16. În sosul din tavă se pun 2-3 linguri de apă, se lasă să dea un clocot şi se toarnă peste feliile de friptură.Friptura din pulpă de berbec se serveşte cu garnituri pe bază de cartofi la cuptor, prăjiţi sau piure.

Timp de pregătire: 45 minute

Timp de gătire: 140 minute

Porţii: 8

print

3 Comentarii

  1. Bun, foarte bun. Dar am o rugaminte… poate spui ce inseamna “foc tare” si “foc potrivit” la cuptor. Tare este la 220 C sau 180 C? Si potrivit la 120, 150?
    Merci

  2. Exista un mare grad de relativitate in functie de cuptor, daca este electric sau cu gaz. In plus, fiecare are particularitatile lui.
    La modul general, mediu inseamna 160 de grade Celsius, iar foc tare de 200 de grade.
    La aceasta reteta focul mediu depinde si de grosimea pulpei. Cu cat este mai groasa )si animalul mai batran) cu atat trebuie patrunsa mai bine si solicita un foc mai scazut, pentru a permite carnii sa se patrunda fara a se arde in exterior.

Comments are closed.