Probabil îl cunoaşteţi sub numele de pui cu ananas. Sau de pui agro-dolce dacă l-aţi mâncat prin  Italia. Sau pur şi simplu, pui dulce acrişor. Ăsta e, de fapt, numele generic al acestui fel de mâncare chinezească de origine cantoneză.
Dacă vreţi să gătiţi mâncare chinezească – cine nu vrea! – asta e reţeta cu care trebuie să începeţi.  Simplă, uşor de făcut şi de cucerit.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Stir-fry de vită cu ghimbir.[/readalso]

Reţetă: Pui dulce acrișor cu ananas

Pui dulce acrişor

Ingrediente:

  • 450 grame carne de pui fără os
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă mare
  • 4 felii de ananas (crude sau din conservă)
  • 2 linguri rase amidon de porumb
  • 3 linguri oţet
  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri ketchup
  • 4 linguri de sos soia
  • 1 ou
  • o jumătate de linguriţă ulei de susan
  • ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Se taie puiul (piept sau pulpe dezosate) peste care se adaugă o lingură rasă de amidon şi oul bătut. Carnea de pui trebuie să se marineze uşor, timp de 10-15 minute.
  2. Între timp, curăţaţi ardeiul gras, ceapa şi ananasul (dacă e crud) şi tăiaţi-le în bucăţi potrivit de mari.
  3. Pregătiţi un sos din oţet, soia, zahăr, ulei de susan, restul de amidon şi ketchup.
  4. Prăjiţi bucăţelele de pui în ulei încins şi scoateţi-le pe un şervet de hârtie pentru a se scurge de surplusul de ulei. Puiul trebuie să fie făcut şi uşor crocant la suprafaţă dar nu foarte rumenit.
  5. Încingeţi foarte bine 6 linguri din uleiul folosit pentru prăjit. Folosiţi focul la maximă intensitate deoarece legumele trebuie să fie crocante. Când uleiul e foarte încins aruncaţi în tigaie (evident că un wok ar fi perfect) ceapa şi ardeiul.
  6. Când ceapa şi ardeiul încep să se înmoaie, adăugaţi ananasul şi puiul.
  7. După ce toate ingredientele s-au încălzit, turnaţi sosul peste ele şi dați în clocot până se leagă toate ingredientele, fără să le fierbeţi şi înmuiaţi peste măsură.
  8. Puiul se serveşte imediat, fierbinte, cu garnitură de orez sau tăieţei.

Timp de pregătire: 25 minute + timpul de marinare

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 4

 

print

9 Comentarii

  1. Aceasta reteta, plus orezul prajit cu legume sunt preferatele mele. Ambele le-am luat de pe acest site si vreau sa va felicit pentru prezentare. Sunt exceptionale, iar orezul este cel mai bun orez pe care l-am mancat vreodata. Puiul a iesit foarte bun, nu ma asteptam sa imi placa asa mult combinatia de arome. Multumesc pentru retete.

  2. Buna Ziua,

    Cred ca este foarte gustoasa =P~, conteaza de care otet ? ( otet de vin, mere, orez ). Care este cel mai potrivit la gust ?

    Merci!

    • Practic, unul cât mai neutru. Teoretic nu contează decât echilibrul dintre acru şi dulce.

  3. Buna! Imi place ff mult reteta, arata imbietor, doresc sa o incerc si eu! Dar am o intrebare… amidonul si uleiul de susan sunt obligatorii? Merge si fara? Eu sunt in Grecia si nu stiu cum le-as gasi la magazin… Va pup!!

    • Fără ulei de susan se poate. Fără amidon nu prea. Căci nu se leagă. Găsiţi cu siguranţă in marile magazine.

  4. Nu vreau sa critic reteta. Dar de curand am inceput sa studiez si sa gatesc mancare asiatica. In aceasta reteta originala se foloseste pasta de TAMARIN, nu otet. Tamarin are gust acrisor si da o aroma deosebita. Tamarinul se dizolva in putina apå calda si apoi se adauga la sos. Si in loc de zahar se foloseste SOS DULCE DE SOIA, ii da sosului un gust special. Eu am cumparat o sticla mare, ca e mai ieftin. Ambele se pot cumpara in magazinele asiatice, daca exista posibilitatea…

Comments are closed.