Iată o prăjitură de poveste. Unu, pentru că cei care ţin post cred cu greu că o prăjitură atât de gustoasă nu are nimic animal în ea. Doi, pentru că, asemeni folclorului a circulat pe cale orală până la noi.  Ştiţi cum e genul  acela de prăjtură, cu reţeta scrisă pe o foaie de hârtie unsuroasă de o prietenă, prietenă care o ştie de la o mătuşă, mătuşă care o ştie de la vecina, vecină care o ştie de la bunica ei şi aşa mai departe. Ăsta e genul de poveste pe care noi o ştim de la Nicu Păun, prietenul şi bucătarul nostru de la Bistro Arles, a acestei reţete care mai circulă pe alocuri ca prăjitură negresă de post.

Vezi aici și rețeta video de Tartă de post cu pere. 

Reţetă: Prăjitură de post cu gem și nuci

Prăjitură de post cu ciocolată

Ingrediente:

  • 1 cană de gem
  • 1 cană de apă călduță
  • 1 cană de zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1/2 cană de ulei
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 3 căni de făină
  • 1/2 cană de cacao
  • 1 linguriţă de scortisoara
  • 1 cană de nuci tocate (opţional)
  • 1 vârf de cuţit sareglazură(opţional):
  • 200 grame zahăr pudră
  • 6 linguri de apă
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Tocaţi nuca, mare, din cuţit.
  3. Ungeţi o formă pentru copt cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
  4. Într-un bol adânc amestecaţi gemul cu apa caldă.
  5. Adăugaţi uleiul, zahărul şi zahărul vanilat.
  6. Amestecaţi cu telul până se topesc cristalele de zahăr.
  7. Adăugaţi pudra de cacao, scorţişoara şi puţină sare.
  8. Adăugaţi praful de copt stins cu zeama de lămâie.
  9. Adăugaţi făina şi încorporaţi-o uşor. Dacă gemul folosit este gros, s-ar putea să aveți nevoie de o cantitate mai mică de făină.
  10. Adăugaţi nuca.
  11. Turnaţi coca în forma pentru copt.
  12. Coaceţi prăjitura timp de 35-40 de minute la 160 de grade. Verificaţi dacă prăjitura este făcută cu o scobitoare. Dacă scobitoarea introdusă în prăjitură este curată, prăjitura este gata.
  13. Faceţi o glazură icing din zahărul pudră amestecat cu puţină apă şi zeamă de lămâie.
  14. Turnaţi glazura peste prăjitura scoasă din forma de copt şi răcită.
  15. Prăjitura de post se serveşte rece, la cafea sau ceai.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porții: 8-10

[tip]Prăjitura de post se poate servi cu frişcă vegetală.[/tip]

[tip]Deoarece gemul defineşte gustul prăjiturii, folosiţi un gem de bună calitate.[/tip]

print

8 Comentarii

  1. De ce la acesta prajituri de post se foloseste gem? Nu poate fi inlocuit cu dulceata? Daca ar fi sa faci o recomandare pentru reteta de fata, ce gem ai sugera? Multumesc.

    • Gem, dulceata. Ideal e sa fie cat mai cremoasa, ca sa lege ingredientele, in lipsa oului. Merg bine cele pe baza de prune, caise si visine dar si cele din fructe de padure sau capsuni.

  2. uhh…ce bine ca v-a crapat si voua (hihihihi)…am crezut ca numai la mine a crapat prajitura :D…dar a iesit f gustoasa si glazura incredibil de buna…eu am folosit gem de fructe de padure 🙂

  3. Reteta este super : e rapida , ieftina si f.f. buna.Merita s-o incercati .Eu am pus in ea si fructe confiate (caise ,coaja de portocale si lamaie).Am facut si glazura icing cu lamaie.

  4. tocmai am pus-o in cuptor, insa ceva nu e in regula, la a treia cana de faina nu mai puteam sa o amestec. AM senzatia ca doua erau suficiente. A trebuit sa mai adaug apa si ulei ca sa o pot pune in tava. Sa vad ce iese . Gustoasa cred ca este

  5. am incercat si eu prajitura, mi a iesit foarte buna , e delicioasa………merita incercata, dar singura problema e sa nu puneti 3 cani de faina, 2 sunt suficiente ; eu asa am facut si a crescut , e pufoasa si parca in interior are o crema ( de la dulceata ) si la sf siropul care ai da un gust deosebit .

Comments are closed.