O prăjitură rapidă, de făcut pe fugă, cu ingrediente care se găsesc la îndemână în orice casă, la care se adaugă parfumul şi gustul fructelor de sezon, indiferent care ar fi acela. Un pandişpan/chef ieftin care se topeşte literalmente în gură.

Porţii: 12

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 350 ml ulei
  • 350 grame făină
  • 250 grame zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
  • 4 piersici sau nectarine (sau alte fructe de sezon)
  • 1 lingură rasă scortisoara măcinată sau ghimbir pudră
  • 1/2 plic praf de copt (5 grame)
  • sare

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatură medie spre mică).
  2. Spălaţi fructele şi scoateţi-le sâmburele. Tăiaţi fructele în felii (semiluni) groase de 1 centimetru.
  3. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
  4. Faceţi o maioneza din gălbenuşuri şi uleiul adăugat treptat.
  5. Separat, bateţi ouăle spumă şi încorporaţi în ele zahărul pudră şi cel vanilat.
  6. Amestecaţi bine făina cu praful de copt pe o farfurie adâncă și adăugați coaja de lămâie şi 1 vârf de cuţit de sare.
  7. Încorporați, cu ajutorul unui tel, maioneza din gălbenuşuri cu albuşurile bătute spumă.
  8. Încorporaţi făina amestecând uşor.
  9. Ungeţi o tavă întinsă cu unt sau ulei şi tapetaţi-o cu făină.
  10. Turnaţi aluatul şi nivelaţi-l.
  11. Treceţi fructele prin 2 linguri de făină amestecate cu scorţişoară sau ghimbir.
    [tip] Feliile de fruct se trec prin făină ca să nu lase prea multă zeamă. [/tip]
  12. Aşezaţi fructele simetric în aluat pentru a-l putea porţiona ulterior (vezi foto).
  13. Introduceţi tava la cuptor pentru 30-35 de minute. Verificaţi dacă s-a copt folosind o scobitoare.

[warning]Nu tăiaţi prăjitura înainte de răcire.[/warning]

Prăjitura cu piersici se serveşte ca atare, pudrată cu zahăr, sau cu o lingură de frişcă sau o cupă de îngheţată.

print

3 Comentarii

  1. Se pare ca va fi bun , doar ca-n poze nu pare chiar f pufos ; poate-i doar o parere

    • Da. E bun. Impresia e oarecum corecta. Tava era prea intinsa, de aici si dimensiunea din imagini. Dar asta nu e o problema. Se poate face aluatul chiar si fara praf de copt (ca aici http://www.cevabun.ro/prajitura-ieftina-cu-visine/) dar e mai putin pufos. E un aluat clasic (pound cake) adaptat, in care conteaza proportia relativ egala de faina, grasime (unt/ulei/margarina), zahar si oua (un ou are cam 70 de grame). Fructele pot sa fie piersici, nectarine, caise, cirese, visine, chiar si mere sau pere. Spor la treaba.

  2. Multumesc ptr interesul comm. si va multumesc si ptr detalii .
    Multi cititori si de buna calitate va doresc !

Comments are closed.