Teriyaki este numele generic dat cărnurilor marinate şi gătite, cel mai adesea pe grătar sau plită (teppan), din bucătăria japoneză. Numele teriyaki s-ar putea traduce aproximativ prin friptură lucioasă, deoarece principala caracteristică a acestei tehnici culinare constă în marinarea cărnii într-un sos dulce ce are la bază sosul de soia, zahărul sau mierea şi mirin (vin dulce japonez din orez) şi care, în timpul procesului de gătire, se glazurează pe carne. Porcul teriyaki nu se abate nicio clipă de la această linie a cărnurilor marinate, care întregesc bucătăria japoneză modernă. Se poate găti din ceafă, cotlet, coaste sau muchiuleţ de porc, etc.

[readalso] Vezi aici şi reţeta de Ramen cu porc şi alge.  [/readalso]

 

Reţetă: Porc teriyaki

Porc teriyaki

Ingrediente:

  • 6 bucăţi cotlet ceafă de porc (a câte 180-200 grame bucata)
  • 100 ml sos de soia
  • 100 ml mirin (vin dulce japonez sau alt vin dulce, alb)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de zahăr sau miere
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 rădăcină de 4 centimetri de ghimbir
  • 1 vârf de cuţit de piper proaspăt măcinat
  • 1 legătură cozi de ceapă verde

Preparare:

  1. Curăţaţi usturoiul şi ghimbirul şi tocaţi-le fin.
  2. Amestecaţi sosul de soia cu vinul, uleiul, mierea, usturoiul, ghimbirul şi piperul într-o marinată omogenă.
  3. Turnaţi sosul peste carne într-un vas sau pungă pentru marinare. Asiguraţi-vă că toată carnea este bine acoperită de marinată.
  4. Introduceţi carnea cu marinata la rece pentru 4 ore.
  5. Frigeţi carnea, scursă de marinată, pe grătar, plită sau în tigaia teflonată.
  6. Carnea se poate frige şi în cuptor, pe o tavă cu grătar, timp de 40 de minute la 175 de grade Celsius (temperatură medie).
  7. Ungeţi carnea, din când în când, cu marinată, în timpul procesului de frigere.
  8. Folosiţi marinata cu moderaţie în timpul procesului de gătire, deoarece zahărul are tendinţa de a arde carnea la suprafaţa.
  9. Porcul teriyaki se serveşte fierbinte, tăiat în fâşii şi presărat cu cozi de ceapă verde, cu garnituri din orez.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 40 minute(+4 ore pentru marinare)

Porţii: 6

 

print

5 Comentarii

    • @Edith, toate cărnurile gătite prin această metodă sunt interesante, dar parcă porcul şi raţa merg cel mai bine cu marinate dulci.

  1. astazi fac aceasta reteta….arata tare bine…cred ca e si foarte buna…revin mai tarziu sa vad ce a iesit

Comments are closed.