În multe culturi culinare mâncărurile pe bază de orez în amestec cu carne şi legume sunt reţete de familie, rezervate momentelor speciale ale acestora, fie că e vorba de un sfârşit de săptămână sau de o nuntă. Plovul uzbec, mâncare naţională din Uzbekistan, nu face excepţie de la această regulă. Popular în toate ţările din Caucaz, răspândit în majoritatea ţărilor din fostul URSS, plovul este o mâncare din carne de oaie (sau vită), ceapă, morcovi, usturoi, orez şi mirodenii (obligatoriu chimion, coriandru, șofran sau curcuma).

Cunoscut încă din secolul XVII, plovul a influenţat şi a fost influenţat la rândul său de alte mâncăruri de bază de orez din Imperiul Mogul , fiind înrudit cu pilafurile orientale, pulau, biryani, etc. În mod tradiţional, plovul se prepară dintr-un orez cu bob scurt, crescut “pe uscat”. Însă, în sudul continentul asiatic, pentru prepararea lui se foloseşte orezul cu bob lung şi fin, basmati, numărul condimentelor creşte iar cepei şi morcovului i se alătură fructe uscate.

Dacă sunteţi un adevărat iubitor al bucătăriei trebuie să încercaţi măcar o dată plovul. Videoreţeta de mai jos stă mărturie că merită.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 1,8 kilograme carne de oaie sau miel (fără os)
  • 150 ml grăsime de oaie (sau ulei)
  • 3 cepe
  • 5 morcovi
  • 4 căpăţâni de usturoi (nu e o greşeală!)
  • 3 căni de orez
  • 4 foi de dafin
  • 1 lingură păstăi de cardamom
  • 1 lingură rasă enibahar măcinat
  • 1 linguriţă sofran sau tumeric
  • 2 linguri chimion măcinat
  • 2 linguri coriandru măcinat
  • 1 linguri rase sare
  • 1 lingură piper măcinat

Preparare:

  1. Dacă aveţi seu de oaie, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l la topit pentru a obţine grăsimea pe care ulterior o veţi folosi la gătit.
  2. Curăţaţi ceapa şi tăiaiaţi-o peştişori. Desfaceţi ceapa cu mâna pentru a separa ceapa.
  3. Curăţaţi morcovii şi tăiaţi-i julienne.
  4. Tăiaţi carnea cubuleţe.
  5. Spălaţi orezul în mai multe ape reci, până obţineţi o apă limpede.
  6. Încingeţi grăsimea sau uleiul într-o cratiţă adâncă.
  7. Adăugaţi ceapa şi prăjiţi-o la foc mic până când se prăjeşte (cam 4-5 minute), fără să o ardeţi.
  8. Scoateţi ceapa cu o spumieră şi păstraţi-o.
  9. Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o.
  10. După ce scade zeama de pe carne, adăugaţi coriandrul, chimionul, enibaharul, şofranul sau curcuma, cardamomul, foile de dafin şi rumeniţi-le 30 de secunde cu carnea.
  11. Adăugaţi morcovul, căpăţânile de usturoi întregi şi 2 căni de apă, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă până când carnea e aproape pătrunsă (cam 30 de minute).
  12. Adăugaţi 5 căni de apă, orezul şi ceapa prăjită.
  13. Amestecaţi, acoperiţi şi fierbeţi la foc mic, pe aragaz sau la cuptor, cam 10-12 minute (de când începe să fiarbă), amestecând foarte uşor, de câteva ori, pentru a aduce orezul de la fund la suprafaţă.
  14. Lăsaţi să se răcească acoperit 20 de minute, până când tot lichidul este absorbit.

Plovul se serveşte ca atare, fierbinte, alături de salată.

print

2 Comentarii

  1. Imi pare rau dar acesta nu este pilaf uzbec. Are ingreientele de baza, dar este o amestecatura de orez mediteranian, care nu are de a face cu clasicul pilaf uzbec.

Comments are closed.