Am primit o primă versiune a acestei reţete de la una dintre cititoarele noastre, căreia îi mulţumim pe această cale (Mulţumim, Olesea Cojocaru!), în numele nostru şi al celor care ne citesc, şi a durat ceva vreme până ne-am urnit să o testăm. Dar am făcut-o şi putem confirma: merită! Ieftin, rapid dar mai ales foarte bun, cu ingrediente “aflate la îndemână”, ca să o cităm pe Olesea. Ce este aşadar plăcinta leneşă? Este o plăcintă cu brânză dulce (cu ouă şi stafide) – dar care se poate umple în fel şi chip – dar a cărei principală caracteristică este foaia de aluat, înlocuită aici de lavaş (lipie armenească), pita grecească sau lipie libaneză. Ea face diferenţa şi transformă această plăcintă într-un preparat rapid, gata în 30-40 de minute.

Vezi aici reţeta de Budincă de orez cu brânză şi piersici.

Reţetă: Plăcintă leneşă

placinta-lenesa-2

Ingrediente:

  • 4 lipii libaneze medii
  • 800 grame brânză de dulce de vacă
  • coaja de la o lămâie
  • 5-6 linguri de zahăr
  • 1/2 cană de stafide
  • 1 lingură esenţă de vanilie (opţional)
  • 1 ou
  • puţin unt (sau ulei) pentru uns forma

    pentru gratinat
  • 400 grame smântână
  • 3 ouă
  • 4 linguri de zahăr

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
  2. Înmuiaţi stafidele în apă călduţă.
  3. Amestecaţi brânza cu coaja de lămâie, vanilia, zahărul, stafidele (stoarse) şi oul.
  4. Împărţiţi umplutura în 4.
  5. Întindeţi umplutură pe fiecare lipie.
  6. Rulaţi lipiile.
  7. Tăiaţi, cu un cuţit foarte bine ascuţit, fiecare lipie în 3.
  8. Ungeţi o tavă sau un vas termorezistent cu unt.
    [note]Tava trebuie să fie încăpătoare dar să nu lase prea mult loc (maxim 2 degete) între bucăţile de plăcintă.[/note]
  9. Puneţi bucăţile de plăcintă în tavă.
  10. Amestecaţi smântâna cu zahărul şi cele trei ouă.
  11. Turnaţi peste plăcintă.
  12. Introduceţi la cuptor pentru 20-25 de minute.
    [warning]Dacă focul este prea tare, şi lipia tinde să se usuce la suprafaţă, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu.[/warning]
  13. Scoateţi tava, lăsaţi să se răcorească şi serviţi.
  14. Se poate servi ca atare, pudrată cu zahăr, cu sosuri sau fructe de sezon.

 

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 12

print