Plăcinta cu mere, cunoscută în unele  oraşele transilvane – în mod eronat – ca linzer cu mere, este una dintre bucuriile simple ale vieţii: două foi subţiri şi sfărâmicioase de aluat cuprinzând între ele dulceaţa merelor parfumate cu scorţişoară. Un dulce de zi cu zi, repede şi uşor de preparat.

Porţii: 8-12

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

aluat:

  • 500 grame  făină
  • 250 grame unt gras (minim 80%)
  • 2 gălbenuşuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 200 ml smântână

umplutură:

  • 2 kilograme mere
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • zahăr (în funcţie de gusturi şi tipul merelor)
  • 1 lingură rasă scortisoara măcinată
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură griş
  • 2 albuşuri de ou

zahăr pudră pentru ornat

Preparare:

  1. Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi-le cotorul.
  2. Răzuiţi merele şi stropiţi-le cu zeamă de lămâie.
  3. Rumeniţi merele într-o tigaie, în unt, până îşi schimbă culoarea şi se scade zeama pe care o lasă.
  4. Adăugaţi scorţişoara şi grişul în tigaie.  Amestecaţi încă 1 minut şi luaţi merele de pe foc.
  5. Lăsaţi merele să se răcească. Între timp, preparaţi aluatul.
  6. Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou (păstraţi albuşurile) şi puţină sare.
  7. Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
  8. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  9. Bateţi albuşurile spumă şi încorporaţi-le uşor, folosind o lingură, în amestecul de mere răcit.
  10. Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
  11. Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
  12. Întindeţi prima foaie pe un blat pudrat cu puțină făină, rulaţi-o pe sucitor (merdenea) şi derulaţi-l în tavă. Întindeţi foaia în mod uniform pe fundul tăvii folosind degetele.
  13. Turnaţi toată umplutura de mere peste prima foaie și nivelați cu ajutorul unei spatule sau cu o lingură.
  14. Pregătiţi cea de a doua foaie de aluat şi adăugaţi-o peste mere. Întindeți-o astfel încât să acopere toată tava (inclusiv colțurile).
  15. Băgați tava în cuptorul preîncălzit. Coaceţi plăcinta timp de aproximativ 35 de minute la cuptor. Plăcinta trebuie să fie frumos şi uniform rumenită la suprafaţă.
  16. După răcire, îndepărtaţi marginile şi tăiaţi prăjitura în pătrate potrivite pentru servire.
  17. Decoraţi cu zahăr pudră.

Plăcinta cu mere se serveşte caldă sau rece, opţional, cu o lingură de frişcă bătută sau cu înghețată de vanilie.

[tip]Pentru această reţetă folosiţi mere zemoase, dulci acrişoare.[/tip]

print

6 Comentarii

  1. Am facut reteta si multumita d-voastra am reusit cea mai buna placinta,Toti care au mancatau fost incantati.Va multumesc.

  2. Bună dimineața:)Aș dori sa întreb dacă se poate înlocui merele cu gem de caise?mulțumesc frumos!!

Comments are closed.