Dovleacul, cu forma sa specifică şi culoarea sa intensă, este un simbol autumnal. În Statele Unite, dovleacul este asociat cu Halloween-ul şi cu plăcinta specifică toamnei. Aşadar o plăcintă de toamnă, cu o textură delicată, din dovleac aromat cu scorţişoară şi nucşoară.

Porţii: 8

Timp de preparare: 100 de minute (plus 2 ore la rece)

Ingrediente:

  • 1 porţie [intlink id=”6773″ type=”post”]aluat de tartă[/intlink]
  • 1 kilogram dovleac plăcintar, curăţat şi tăiat cubuleţe
  • 400 mililitri smântână dulce
  • 1 linguriţă amidon
  • 200 grame zahăr brun
  • 1/2 linguriţă sare
  • 3 ouă
  • 1 gălbenuş de ou
  • 1 linguriţă scortisoara măcinată
  • 1/4 linguriţă nucsoara măcinată
  • 1/4 linguriţă ienibahar măcinat
  • coaja de la o lămâie
  • 1 kilogram boabe fasole (pentru coacerea aluatului)

Preparare:

  1. Preparaţi aluatul de tartă conform [intlink id=”6773″ type=”post”]reţetei[/intlink].
  2. Scoateţi aluatul de la rece şi întindeţi-l într-o foaie subţire şi rotundă. Introduceţi aluatul din nou la rece.
  3. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  4. Tăiaţi dovleacul – curăţat de coajă – cuburi.
  5. Puneţi dovleacul într-o tavă, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute.
  6. Până se coace dovleacul, scoateţi foaia de tartă şi întindeţi-o într-o formă rotundă (de tartă, cu margini zimţate sau [intlink id=”6552″ type=”post”]de tort[/intlink] cu margine detaşabilă).
  7. Întindeţi aluatul uniform în tavă (inclusiv pe margini) cu ajutorul degetelor.
  8. Cu ajutorul unei furculiţe înţepaţi aluatul din loc în loc (inclusiv pe margini), acoperiţi-l cu hârtie de pergament şi turnaţi boabele de fasole peste. Boabele de fasole au rolul de a ţine aluatul presat uniform în timpul coacerii.
  9. După ce dovleacul s-a copt (20 de minute), scoateţi-l de la cuptor şi puneţi în locul lui, la copt, aluatul de tartă.
  10. Coaceţi aluatul pentru 20 de minute.
  11. Până se coace aluatul de tartă, pasaţi dovleacul (răcorit în prealabil).
  12. Scoateţi aluatul de tartă din cuptor, îndepărtaţi hârtia de pergament (cu tot cu boabele de fasole) şi lăsaţi-o să se răcească.
  13. Scădeţi temperatura cuptorului la 165 de grade.
  14. Într-un bol adânc amestecaţi zahărul cu sarea, scorţişoara, nucşoara, ienibaharul, amidonul şi coaja de lămâie.
  15. Adăugaţi peste ingredientele uscate, ouăle băutute împreună cu gălbenuşul. Amestecaţi totul bine.
  16. Adăugaţi piureul de dovleac şi amestecaţi bine.
  17. Încorporaţi smântâna dulce în amestec.   Umplutura va fi destul de fluidă. Nu vă speriaţi, aşa trebuie să fie.
  18. Turnaţi umplutura peste aluatul de tartă şi introduceţi tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.
  19. După ce plăcinta s-a copt (verificaţi cu o scobitoare mijlocul acesteia), scoateţi tava, lăsaţi plăcinta să se răcească şi introduceţi-o la frigider pentru minim 2 ore.

Plăcinta de dovleac se serveşte rece, cu o lingură de frişcă bătută.

[tip]Pentru a obţine o culoare frumoasă folosiţi un dovleac copt, cu o culoare intensă, portocalie.[/tip]

print

2 Comentarii

  1. @Ioana, poti tipari toate retetele de pe site respectand termenii si conditiile de utilizare (doar in scop personal).

    La sfarsitul fiecarei retete gasesti “Citeste, tipareste si da mai departe” – prima iconita este simbolul pentru tiparire. Daca dai click, se genereaza varianta pentru tiparit.

Comments are closed.