Tulpinile roşiatice de rubarbă ascund un miez consistent, cu gust aromat proaspăt, dulce acrişor. În România se foloseşte soporadic, regional, pentru prepararea de compoturi sau dulceţuri. În bucătăria germană, compotul de rubarbă este un însoţitor rafinat al fripturilor din carne de porc şi nu numai.

Tradiţia britanică, de inspiraţie scoţiană, menţionează acest piure de rubarbă, simplu de preparat şi uşor de utilizat în combinaţii ulterioare.

Porţii: 2

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

  • 400 de grame tulpină de rubarbă
  • 250 de grame de zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • fructe de pădure pentru decor
  • îngheţată de vanilie pentru servire

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade.
  2. Spălaţi şi curăţaţi tulpinile de rubarbă – se îndepărtează coaja de deasupra (ațele de pe margini și cotorul din capăt).
  3. Aşezaţi tulpinile de rubarbă întregi într-o tavă unsă cu foarte puțin ulei.
  4. Stropiţi tulpinile cu zeamă de lămâie.
  5. Turnaţi zahărul peste rubarbă.
  6. Acoperiţi tava cu  folie de aluminiu.
  7. Introduceţi tava în cuptorul încălzit pentru 25-30 de minute, până când se înmoaie rubarba.
  8. Scoateţi tava din cuptor şi pasaţi conţinutul tăvii.
  9. Treceţi piureul obţinut printr-o sită rară pentru a îndepărta fibrele de rubarbă.

Piureul de rubarbă se serveşte ca atare, decorat cu fructe și/sau cu îngheţată.

Piureul de rubarbă nu este doar un desert. Se poate servi ca garnitură lângă fripturi, în special cele din porc, rață sau vânat.
Atenţie la aburul fierbinte când îndepărtaţi folia de pe tavă.

1 comentariu

Adaugă un comentariu: