Mâncare gustoasă şi populară, asociat  ritualic în unele regiuni ale României, la modul ad-hoc, ca mâncare specifică meselor de după înmormântări şi parastasuri, pilaful este unul dintre cele mai răspândinte feluri de mâncare din lume. Gătit din orez, dar şi din grâu bulgur (spart), cu carne şi/sau cu legume (şi uneori cu stafide şi nuci), pilaful este cunoscut şi iubit din Extremul Orient şi până în Europa de vest şi a pătruns şi la noi în ţară prin intermediul Imperiului Otoman. Cel mai iubit pilaf în România, cel pe bază de carne de pasăre (pui, gâscă sau găină), îşi are originea în tucescul tavuk pilavi.

[note]Ingredientele pilafului depind de la regiune la regiune, dar principiul de bază rămâne acelaşi. În Transilvania, în unele zone, se adaugă boia de ardei dulce, în Moldova orezul se găteşte mai simplu, doar cu ceapă, în vreme ce în sud-vestul României, acolo unde mai este numit ocazional şi pilaf sârbesc, i se adaugă şi zarzavaturi.[/note]

Rețeta de mai jos este o adaptare a Cevabun.ro.

Porţii: 8

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 1 găină, gâscă sau pui mare
  • 3 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/4 sfert rădăcină de ţelină
  • 1 ardei gras, roşu
  • 2 căni de orez
  • 3 foi de dafin
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi pasărea în bucăţi: pieptul în 4 sau 6 bucăţi, pulpele şi spatele în 2.
  2. Puneţi carnea la fiert în 4 litri de apă, împreună cu 1 ceapă curăţată dar întreagă și foile de dafin.
  3. Spumiţi constant şi fierbeţi carnea până se pătrunde. După fierbere, îndepărtaţi foile de dafin şi ceapa din supă (veți folosi zeama mai târziu).
  4. Separat, curăţaţi restul de ceapă, morcovul, pătrunjelul, ţelina şi ardeiul gras.
  5. Tocaţi mărunt legumele.
  6. Încingeţi cuptorul la 150 de grade.
  7. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă, cu tablă groasă (preferabil una de tuci).
  8. Sotaţi legumele la foc mediu timp de 3-4 minute.
  9. Adăugaţi orezul.
  10. Adăugaţi 6 căni de supă.
  11. Asezonaţi cu puţină sare şi piper.
  12. Adăugaţi carnea de pasăre.
  13. Introduceţi la cuptor pentru 30-40 de minute, până când orezul absoarbe toată supa şi carnea prinde culoare.

Pilaful de pui se serveşte fierbinte, la temperatura camerei sau rece, cu murături.

print

5 Comentarii

  1. @ionel, nu, nu spune! La fel cum nu spune nici multe altele. Doar spumarea (a face spuma) e mentionata.

  2. Corect: spumuire! Termenul nu este specific numai bucatariei. Se utilizeaza si in alte proceduri tehnologice din chimie sau industria alimentara.

Comments are closed.