Mai puţin cunoscut decât clasicul pesto verde genovez, amestecul de pesto roşu (cunoscut şi sub numele de pesto sicilian) este apreciat ca mai profund şi mai rafinat de către locuitorii din sudul Italiei. Principala caracteristică a acestui pesto este conţinutul redus de busuioc, în timp ce abundă în roşii uscate la soare (pomodori secchi, în italiană).

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

  • 1 borcan roşii uscate în ulei (280 grame)
  • 80 grame seminţe de pin
  • 12 frunze de busuioc proaspăt
  • 40 grame pecorino romano ras (sau parmezan)
  • 3 căţei de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriţă de sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi usturoiul. Răzuiţi brânza. Alegeţi şi spălaţi frunzele de busuioc.
  2. Într-un mojar sau robot adăugaţi roşiile împreună cu uleiul lor, semințele de pin, frunzele de busioc, usturoiul, pecorino ras, sarea şi puţin piper.
  3. Mixaţi ingredientele.
  4. Adăugaţi treptat uleiul de măsline.
  5. Folosiţi amestecul obţinut sau depozitaţi-l într-un borcan cu capac.

Pesto roşu sicilian se foloseşte pentru tartine simple din pâine prăjită şi/sau cu bucăţi de mozzarella, pentru prepararea pastelor sau a altor reţete.

[note]Unele reţete de pesto genovez înlocuiesc semințele de pin cu migdale sau alune cajun.[/note]

[tip]Pesto roşu se păstrează în frigider, într-un borcan cu capac, până la o lună de zile.[/tip]

print

6 Comentarii

  1. @erin, cam in orice magazin/supermarket mare, la raionul de sosuri. costa undeva intre 12-15 lei borcanul mic (pentru aceasta reteta). Exista supermarketuri online care vand kilogramul cu 45 de lei, dar e un volum prea mare pentru o bucatarie domestica.

    • Se pot folosi dar nu mai este neaparat un pesto rosu sicilian (exceptand culoarea) pentru ca pasta de tomate este mult mai accida decat rosiile uscate la soare iar telemeaua are o alta consistenta. Dar, din telemea cu smantana (cat sa desareze branza) si un stop de pasta de tomate se poate obtine un sos de paste excelent.

Comments are closed.