Perele fierte înnăbuşit, în vin aromat, răcite şi servite cu siropul în care au fiert, sunt un desert senzual, potrivit verilor din sudul Europei. Reţeta are origini franceze şi spaniole, în funcţie de aromatizarea vinului,  cu frunze de mentă, respectiv citrice.

Varianta de faţă este o adaptare cevabun.ro şi foloseşte elemente specific balcanice: un vin licoros învechit (Lacrima lui Ovidiu) aromat cu scorţişoară, cuişoare, coajă de lămâie cu o notă finală picantă, dată de câteva boabe de piper.

Reţetă: Pere în sos de vin

 Pere în sos de vin

Ingrediente:

 • 4 pere mici şi tari (sau două mari, secţionate în jumătăţi pe lungime)
 • 1 sticlă de Lacrima lui Ovidiu roşu (sau Porto, Sherry, Marsala sau Madeira)
 • 1 rulou de scorţişoară
 • 4 cuişoare
 • 4-5 boade de piper
 • coaja de la o jumătate de lămâie
 • 1 lingură de miere
 • 8 cupe de îngheţată de vanilie sau linguri de iaurt grecesc pentru servire

Preparare:

 1. Curăţaţi perele păstrându-le codiţa. Dacă sunt mari folosiţi doar două pere, tăiate în jumătăţi, pe lungime.
 2. Într-o crăticioară sau tigaie cu capac puneţi la fiert, la foc mediu, vinul, coaja de lămâie, cuişoarele, boabele de piper şi miere.
 3. Adăugaţi perele şi fierbeţi-le înnăbuşit, sub capac, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute. Verificaţi-le cu o scobitoare dacă sunt fierte în lateral, într-o zonă cât mai puţin vizibilă, pentru a nu le provoca daune prea mari.
 4. După ce perele au fiert, se scot cu grijă din vin şi se răcesc. Sosul se fierbe în continuare, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute până când scade şi se transformă într-un sirop cleios. Veţi obţine aproximativ 200 ml sirop.
 5. După ce şi siropul s-a răcit, serviţi perele cu sosul lor în felul următor: întindeţi 1-2 linguri de sos într-o farfurie de servire, aşezaţi para – în picioare dacă este întreagă sau culcată dacă este tăiată, adăugaţi două cupe de îngheţată de vanilie lângă sau două linguri de iaurt grecesc.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 4

Decoraţi cu dâre diagonale din restul se sirop. Căldura verii poate veni.

____________________________________

print

10 Comentarii

 1. Hm. Nu prea. Busuioaca e un vin dulce, aromat, dar nu suficient de tare pentru aceasta reteta. Mai degraba un vin manastiresc din Republica Moldova (dulce si cu concentratie alcoolica mare – 18).Nu-l recomandam ca bautura, dar pentru acest fel e cel mai potrivit inlocuitor.

 2. superba reteta! am preparat-o ieri seara pentru prienteii nostri veniti in vizita si a iesit fff buna!!! Am folosit chiar vin lacrima lui ovidiu – se potriveste de minune.

 3. Am folosit un vin rosu de casa din zona tohani. A iesit extraordinar. Felicitari pt reteta.

 4. Am preparat de multe ori aceasta rețetă , gustoasa, buna si o surpriza pentru cine nu a mai servit așa ceva. Am sa fac chiar acum pentru , SF. Ioan va pup si sa
  aveți un an deosebit de bun pentru toate.

Comments are closed.