O reţetă excelentă, simplă şi gustoasă, din zona în care mâncarea şi, în special pastele, sunt iubite cu sinceritate: Napoli. Un sos onest, dulce acrişor cu accente astringente, între paste proaspete, gata să îl cuprindă.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 30o grame paste proaspete, lungi (tagliatelle, fettuccine) sau 200 grame uscate (linguini, spaghetti etc.)
  • 200 grame ton din conservă (bucăţi)
  • 1 ceapă mică
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 mână bună de măsline negre
  • 500 ml roşii în bulion
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri parmezan ras
  • pătrunjel proaspăt
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  2. Tocaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  4. Sotaţi ceapa şi usturoiul.
  5. Adăugaţi roşiile tocate cu tot cu bulion.
  6. Adăugaţi măslinele, zahărul şi zeama de lămâie şi lăsaţi să fiarbă sosul 10-12  minute.
  7. Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (în medie cam 10 minute).
    Dacă folosiți paste uscate (spaghetti, de exemplu), fierbeți-le al dente.
  8. Asezonaţi sosul cu sare şi piper.
  9. Adăugaţi tonul scurs.
  10. Amestecaţi pastele cu sosul şi verdeaţa tocată.
  11. Aranjaţi pastele în farfurii.
  12. Presăraţi cu parmezan proaspăt ras.

Pastele cu ton şi măsline se servesc imediat, fierbinţi sau la temperatura camerei.

Opţional, puteţi adăuga un ardei iute tocat împreună cu ceapa şi usturoiul.

10 Comentarii

  1. PASTA AGLIO, PEPERONCINO ED ALICI

    – alice sarate (cca 15-20)
    – ustoroi (2 – 3 catei taiati felii)
    – ardei iute
    – ulei
    – patrunjel
    – paste (spaghetti)

    Intr-o tigaie pune-ti ulei de masline, usturoiul, ardeiul iute si alicele la foc mic, facand in asa fel ca usturoiul sa nu se arda iar alicele sa “topeasca” , formand o crema. Cand este gata , adaugati spaghetele fierte “al dente“. Daca observati ca sunt lipicioase, adaugati putina apa fiarta de la spaghette. La sfarsit adaugat patrunjelul taiat marunt. ATENTIE, NU AGAUGATI parmezan.
    Pofta buna!

    • ceva asemanator fac eu (fara alice, ca nu stiu ce sunt alea).
      adaug si masline la final, iar usturoiul il scot, de obicei, doar il las cat sa parfumeze uleiul de masline.

  2. Am preparat si eu de cateva ori reteta aceasta insa astazi mi-am permis sa improvizez putin: am inlocuit tagliatelele cu pappardelle si pe langa masline Kalamata am pus si o lingura de capere iar la final, cam cu 1 minut inainte de a lua de pe foc tigaia am aruncat si vreo 8 cozi de creveti prefierti, pe care i-am decongelat si marinat in prealabil. A disparut imediat din farfurii 🙂

  3. cum fac eu: paste spirale, ton, usturoi, ulei de masline, masline, patrunjel.
    parfumez uleiul cu usturoiul pe care il arunc apoi, adaug in ulei pastele fierte, adaug tonul, maslinele si patrunjelul proaspat tocat.
    daca se nimeresc masline verzi cu gogosari, e si mai bine si mai placut ochiului.
    eventual, cativa fulgi de ardei iute.

Adaugă un comentariu: