Somonul nu este un peşte specific Italiei şi, evident, nici pastele cu somon afumat nu fac parte din tradiţia culinară a peninsulei. Însă, indiferent de originea lor, pastele cu somon afumat rămân un fel  gustos şi rafinat.

Secretul acestor paste este să nu gătiţi deloc peştele, pentru a-şi etala complet gustul intens şi aroma unică.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

tagliatelle cu somon afumat

Ingrediente:

  • 500 de grame de paste (tagliatelle, penne sau fusilli)
  • 250 de grame de somon afumat
  • 1 lingură de unt
  • 1 ceapă mică
  • 200 de ml smântână dulce
  • 1 gălbenuş de ou
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 legăturică de pătrunjel
  • 80 de grame parmezan ras
  • sare
  • piper

 

Prepararare:

  1. Puneţi la fiert pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet, pentru a obţine paste fierte al dente.
  2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt. Spălaţi şi tocaţi pătrunjelul mare. Răzuiţi parmezanul fâşii. Rupeţi sau tăiaţi peştele în bucăţi potrivite.
  3. Topiţi untul într-o tigaie.
  4. Sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  5. Adăugaţi smântâna dulce amestecată cu gălbenuşul de ou, vinul şi puţină sare.
  6. Fierbeţi până se înmoaie ceapa şi se leagă sosul.
  7. Amestecaţi pastele cu sosul şi cu peştele.
  8. Adăugaţi pătrunjelul.
  9. Decoraţi cu fâşii de parmezan.

Serviţi pastele, imediat, cu puţin piper proaspăt măcinat.

[tip]Pentru şi mai mult rafinament, înlocuiţi vinul cu vermut alb sec (Martini sau altă marcă) şi serviţi pastele cu o linguriţă de icre negre sau roşii.[/tip]

print

8 Comentarii

  1. extraordinara reteta.multumesc mult
    si excelent site.foarte complex,util si usor de …manevrat(interfata prietenoasa)

  2. Rezeta est foarte feinä.
    Aicia eu fac asa , iau un Sfert de Somon il tai foarte märunt si il dau in Smintina Dulce de la Inceput. Primeste un Gust de Minune Sosul.
    Pasta , recomand eu sä nu se limpezescä cu Apä rece ( cum se face de Obicei) dacä se mänincä imediat. Asa ia Pasta foarte bine Sosul si Gustul este si mai deosebit.
    Pasta: Apa bine säratä si in Sos numia foarte putin Sare sau deloc dacä se pune si Somom inäuntru.. Eu cind fierb 500 de grame de Pasta pun ca, 4 Litri de Apä la fiert si un Pumn bun de Sare.
    este foarte important sä fie Pasta fiartä särat de ajuns , dacä nu, se stricä Balanta de Gust

    • @Jacob, pastele nu se clatesc daca se consuma imediat. La restaurant se fierb mari cantitati de paste, insa doar pe jumatate, se clatesc cu apa rece, se amesteca cu putin ulei pentru a nu se lipi. Portiile individuale se re-incalzesc in apa fierbinte pana la stadiul de al dentesi se folosesc ca atare.

  3. Hallo Cevabun Team,

    Tot asta am scris si eu de Paste.
    Restul ce am scris este pentru oamenii care bucätäresc acasä si nu pentru Gastronomie.
    Cum se face in Gastronomie stiu bine. Am reusit sä dau afarä pe Zii 400 de Portii….

    Numai bine

  4. Dragii mei, am facut aceasta reteta de 2 ori…foarte gustoasa..problema mea a fost ca, de fiecare data, sosul avea un aspect usor branzit….si nu inteleg de ce….

    • La modul general, smântâna nu se poate “taia” din 3 motive: e prea slabă, diferenţa mare din temperaturi (între smântâna rece şi amestecul fierbinte) sau reacţia cu acidul (lămâie, oţet, etc.). Încercaţi să folosiţi o smântână grasă, care să nu fie rece şi adăugaţi lămâia la sfârşit.

Comments are closed.