Fel simplu şi prietenos, cu puternice rădăcini în satele italiene, pastele cu fasole (Pasta e fagioli) sunt un conglomerat de carbohidraţi, născut, cel mai probabil, în vremuri nu tocmai prospere. O reţetă care se regăseşte, cu diverse variaţii, în toate regiunile italiene dar şi peste ocean, acolo unde a fost dusă de emigranţii italieni.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 700 grame fasole albă fiartă (de preferinţă cannellini sau borlotti)
  • 100 grame paste scurte (tradiţional se folosesc ditalini)
  • 1 tulpină mică de ţelină
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 300 cană supă de legume (sau pui, dacă nu ţineţi post)
  • 1 ceapă medie
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 crenguţă mică rozmarin
  • 1 lingură busuioc tocat
  • 4 frunze salvie
  • 1 linguriţă zahăr
  • piper proaspăt măcinat
  • parmezan

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele al dente.
  2. Între timp, curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Tăiaţi ţelina în rondele.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi 1 minut ceapa.
  6. Adăugaţi usutroiul şi ţelina şi mai sotaţi 20-30 de secunde.
  7. Adăugaţi pasta de tomate şi stingeţi cu supa.
  8. Adăugaţi zahărul şi verdeţurile (tocate sau legate cu o sfoară pentru a putea fi îndepărtate).Fierbeţi 10 minute la foc mic.
  9. Adăugaţi fasolea şi pastele bine scurse de apă şi mai fierbeţi 4-5 minute.
  10. Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper. Completaţi cu apă dacă e nevoie.
Unele reţete nu folosesc pastă de tomate sau roşii, iar altele adaugă bucăţi de pancetta rumenită.

Pastele cu fasole se servesc fierbinţi sau la temperatura camerei, presărate cu parmezan pentru cei care nu țin post.

printează

Adaugă un comentariu: