Versiune autohtonă a mac and cheese-ului american, pastele cu brânză româneşti, în special cele gătite prin Transilvania şi Bucovina, mai au câte o bucată de slănină sau carne afumată. Gătite rapid sau la cuptor, această mâncare consistentă este potivită pentru zilele reci ale anului.

Porţii: 4

Timp de preparare: 40 de minute

Ingrediente:

  • 1 pungă de paste scurte (aprox. 500 g – fusilli, penne etc)
  • 150 ml lapte cald
  • 500 grame brânză, inclusiv amestecuri ( brânză de burduf, caşcaval, telemea, etc)
  • 300 grame bacon (kaizer sau orice altă cărniţă de porc afumată)
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  2. Fierbeţi pastele în apă cu sare conform instrucţiunile de pe pachet.
  3. Răzuiţi sau sfărâmaţi brânza.
  4. Tăiaţi carnea cubuleţe şi rumeniţi-o uşor fără grăsime. Scurgeţi carnea şi păstraţi grăsimea.
  5. Topiţi la foc mic, într-o crăticioară, brânza în lapte.
  6. Ungeţi cu grăsime o formă termorezistentă.
  7. Amestecaţi pastele cu brânza, bucăţelele de carne şi puţin piper.
    [warning]Nu adăugaţi sare decât dacă este cazul.[/warning]
  8. Turnaţi totul în vasul termorezistent.
  9. Introduceţi vasul la cuptor pentru aproximativ 10 minute, până când pastele se rumenesc la suprafaţă.

Pastele cu brânză şi afumătură se servesc fierbinţi.

[note]Pastele cu brânză şi afumătură se pot rumeni şi pe aragaz, într-un vas acoperit, la foc mic.[/note]

print

1 comentariu

Comments are closed.