Bolognese al forno (Paste bolognese la cuptor) reprezintă variantă rapidă a celebrei lasagna. Acelaşi ragù bolognese (sos pe bază de carne tocată, roşii şi zarzavaturi), acelaşi sos Bechamel deasupra. Dar mai puţină muncă decât în cazul rețetei de lasagna.
Reţetă: Paste bolognese la cuptor
Ingrediente
- 400 grame carne de vită tocată
- 400 grame carne de porc tocată
- 200 pancetta sau bacon
- 500 grame paste uscate scurte (fusilli, penne)
- 2 morcovi
- 1/4 rădăcină ţelină
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 1 pahar de vin sec (250 ml)
- 1 lingură mare pastă de tomate
- 400 grame cuburi de roşii din conservă
- 3 linguri busuioc proaspăt, tocat
- 1 linguriţă oregano uscat
- 4 linguri parmezan
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură rasă de zahăr
- sare
- pipersos Bechamel
- 50 grame unt gras
- 50 grame făină
- 300 ml lapte gras călduţ
- 4 linguri parmezan
- 1/4 linguriţă nucşoară măcinată
Preparare
- Fierbeţi pastele al dente. Amestecaţi-le cu puţin ulei şi lăsaţi-le deoparte.
- Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina.
- Tocaţi-le mărunt de mână, în mixer sau treceţi-le prin răzătoare.
- Tocaţi baconul sau pancetta.
- Încingeţi uleiul şi rumeniţi zarzavaturile pentru 4-5 minute, la foc mic, amestecând constant.
- Adăugaţi baconul şi lăsaţi-l să-şi elibereze aroma.
- Adăugaţi pasta de tomate şi mai sotaţi 30 de secunde.
- Adăugaţi carnea.
- Adăugaţi roşiile, vinul, dafinul, 1 lingură rasă de sare, busuiocul , oregano, zahărul şi 1 cană de apă.
- Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă la foc mic aproximativ 60 de minute până când carnea este bine pătrunsă şi sosul legat. Dacă este cazul, mai adăugaţi apă.
- Asezonaţi sosul cu sare şi piper după gust.
- Încingeţi cuptorul la 170 de grade.
- Până fierbe sosul faceţi şi bechamel-ul.
- Topiţi untul într-o crăticioară.
- Adăugaţi şi rumeniţi făina câteva secunde, fără să o prăjiţi.
- Adăugaţi laptele treptat, amestecând cu telul pentru a nu se forma cocoloaşe.
- Asezonaţi cu sare, piper şi nucşoară.
- Adăugaţi parmezanul şi amestecaţi bine.Montaj şi finisare
- Amestecaţi pastele cu sosul de roşii cu carne (mai puţin foaia de dafin, pe care o dați deoparte).
- Turnaţi pastele într-o tavă (de preferinţă de sticlă termorezistentă sau ceramică).
- Nivelaţi şi turnaţi sosul bechamel peste paste.
- Introduceţi la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mediu, până se rumenesc la suprafaţă.
- Scoateţi tava, lăsaţi să se răcească şi serviţi.
- Pastele cu sos bolognese la cuptor se servesc calde, presărate cu parmezan şi piper proaspăt măcinat.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 1 oră și 25 de minute
Porții: 6
50 de linguri de unt si 50 de faina la bechamel?
Doamne, nu! :)) Cantităţile sunt egale, 50 si 50 de grame. Multumim de corectură!
Super reteta! Am facut-o azi si a iesit de minune, e un adevarat deliciu, musafirii nu se mai puteau opri din mancat 🙂 Felicitări pentru site, din atatea retete interesante nici nu ma pot decide pe care sa o incerc următoarea!
Comments are closed.