Păstăile de fasole, denumite regional fasole verde sau teci, sunt una dintre bucuriile sezoniere pe care le oferă pământul. Cu o durată de viaţă scurtă, mai sărace în carbohidraţi şi amidon decât fasolea, păstăile sunt ideale pentru supe, garnituri sau salate. Pentru a vă bucura de ele şi în anotimpul rece, conservaţi-le din timp prospeţimea.

Există 2 tipuri de păstrare a păstăilor de fasole:

  • congelarea
  • conservarea în borcan

Pregătirea:

Indiferent de metoda de conservare pentru care optaţi, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri şi etape de pregărire generale.

  • păstăile de culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate)
  • păstăile de fasole se spală în apă rece
  • capetele păstăilor se rup sau se taie
  • fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăţi (3-4 centimetri)

Congelarea

Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteţi să congelaţi păstile în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.

  1. Pregătiţi 2 oale cu apă.
  2. Puneţi o oală la fiert. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă de zahăr pentru fiecare litru de apă.
  3. Puneţi în cealaltă oală cuburi de gheaţă.
  4. Adăugaţi fasolea în apa clocotită şi opăriţi-o timp de 2-3 minute.
  5. Scoateţi păstăile din apa clocotită şi transferaţi-le în apa rece. Lăsaţi păstăile în apa rece 5 minute pentru a-şi păstra culoarea.
  6. Scurgeţi păstăile bine.
  7. Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere).
  8. Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).

În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18  luni.

Conservarea în borcan

Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.
  2. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Umpleţi borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  5. Îndesaţi bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămaţi.
  6. Adăugaţi 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.
  13. Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.

Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).

[warning]Aveţi grijă ca prosopul pus peste borcane, în cuptor, să fie tot timpul ud.[/warning]


print

9 Comentarii

  1. Mi se pare mult mai rapidă şi mai sigură metoda congelării. O aplic şi eu, dar sincer să fiu, nu m-am gândit ca după opărire să le transfer în gheaţă.

  2. @Adrian, transferul din apa fierbinte in apa foarte rece pastreaza culorile si asigura fermitatea pastailor.

  3. Si eu de cativa ani buni aplic conservarea pastailor de fasole prin congelare, deoarece este o metoda mai rapida si necesita putin timp de lucru, dar si pentru ca iarna cand gatesti fasolea congelata are un gust mult mai apropiat de cea proaspata. Tocmai de asta recomand cu incredere tuturor celor care au posibilitatea aceasta metoda de conservare.

  4. asa o sa incerc asi eu sa fac prin metoda de congelare pentru`ca este mult mai simpla si mai usoaraa:P

  5. In Banat fasolea verde se numeste “PĂSULĂ”. Asadar eu doresc sa stiu procesul tehnologic de conservare prin sarare al fasolei verzi.

  6. eu am congelat fasolea verde dar este foarte tare trebuie s-o fierb 5h si tot nu este buna nu stiu ca sa fac cu ea ma puteti ajuta cu un sfat

    • 5 ore?! Adăugaţi bicarbonat la fiert (cam 1 lingură rasă la 5 litri de apă). Aveţi grijă că o să facă spumă. După ce fierbe, folosiţi-o în reţete ca atare.

Comments are closed.