Păstăile de fasole (teci sau fasole verde cum sunt denumite regional) cu usturoi sunt o delicatesă sezonieră de post, reunită în această salată unică. Fierte simplu, în apă cu sare, stropite cu ulei de măsline şi usturoiate (aite, cum se spune în Ardeal), păstăile devin o mâncare gustoasă dar onestă ca o binecuvântare.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 1,4 kilograme păstăi de fasole crude
  • 6 linguri de ulei
  • 6-7 căţei de usturoi
  • 2 linguri verdeață tocată (pătrunjel şi/sau mărar)
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Puneţi la fiert 3 litri de apă rece cu sare.
  2. Tăiaţi capetele păstăilor.
  3. Tăiaţi păstăile în 2-3 bucăţi, în funcţie de lungime.
  4. Fierbeţi păstăile câteva minute. Păstăile trebuie să fie fierte, dar nu exagerat de moi.
  5. Scurgeţi păstăile.
  6. Stropiţi păstăile, cât sunt calde, cu ulei.
  7. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  8. Tocaţi verdeaţa fin.
  9. Amestecaţi păstăile răcite cu usturoi şi verdeaţă.
  10. Opţional, dar nu tradiţional românesc, puteţi stropi păstăile cu 2-3 linguri zeamă de lămâie.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper.
  12. Acoperiţi şi introduceţi la rece pentru minim 30 de minute.

Păstăile cu usturoi se servesc reci sau la temperatura camerei.

În mod tradiţional, se foloseşte ulei de floarea soarelui; însă, pentru un gust deosebit, puteţi folosi ulei nerafinat de floarea soarelui, de dovleac sau de măsline.
printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: