O compoziţie proaspătă şi vegetariană, pastele primavera (primăvară, în italiană) au apărut în comunitatea italienilor din New York în secolul XX şi se presupune că sunt inspirate din orecchiette con cime di rapa sau orechiette all’orto. Există multe şi variate reţete de paste primavera, unele baza de sos Alfredo, altele simple, unele cu anşoa, altele fără. Practic, nu există o reţetă universal acceptată însă, este obligatoriu ca pastele primavera să conţină legume verzi (şi de alte culoare), parmezan sau pecorino romano şi piper. Nici măcar în privinţa pastelor nu există un etalon astfel încât pot fi folosite, după preferinţă, penne, farfalle, tagliatelle, rigatoni sau fusilli.

Pentru un efect deosebit folosiţi legume care să conţină mai multe tonuri de verde.

Porţii: 2

Timp de preparare: 40 de minute

Pasta primavera

Ingrediente:

  • 300 grame tagliatelle proaspete
  • 1 dovlecel mic
  • 8-10 bucheţele de broccoli
  • 1 ardei gras
  • 1 mână frunze de spanac proaspăt (opţional)
  • 1 ceaşcă mazăre congelată
  • 1/2 tulpină de praz
  • 6-8 ciuperci albe
  • 30 de grame de unt
  • 200 ml smântână dulce
  • 50 grame parmezan ras
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Puneţi pastele la fiert în apă cu sare conform instrucţiunilor de folosire. Dacă le-aţi făcut singuri, timpul de preparare este de 3-4 minute din momentul în care începe să clocotească apă şi adăugaţi pastele.
  2. Curăţaţi prazul şi tăiaţi-l rondele.
  3. Tăiaţi ciupercile în felii groase sau sferturi.
  4. Tăiaţi dovlecelul în 2, pe lungime, şi pe urmă în rondele groase de 4-5 milimetri.
  5. Desfaceţi “florile” de broccoli şi clătiţi-le.
  6. Spălaţi şi zvântaţi frunzele de spanac.
  7. Tăiaţi ardeiul în rondele sau julienne.
  8. Topiţi untul într-o tigaie.
  9. Adăugaţi şi sotaţi legumele timp de 5-6 minute. Legumele trebuie să rămână ferme.
  10. Adăugaţi smântâna dulce, boabele de mazăre congelate şi asezonaţi cu puţină sare.
  11. Lăsaţi să dea legumele şi smântâna dulce câteva clocote la foc mic şi adăugaţi pastele fierte, scurse de apă.
  12. Amestecaţi uşor.
  13. Serviţi pastele cu parmezan răzuit din abundenţă şi piper proaspăt măcinat.

Pastele primavera se consumă imediat.


___________________________________________
print

1 comentariu

  1. Pe principiul “daca n-ai paine, mananca cozonac” le-am facut si eu insa n-am avut ciuperci albe asa ca le-am inlocuit cu hribi :)Congelati, evident. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor: cam prea bune!

Comments are closed.