Papricaşul ţărănesc preparat în Ardeal, inspirat desigur din cel unguresc, se remarcă prin faptul că, asemeni multor feluri de mâncare locale, nu-i lipseşte – ci mai degrabă îi prisoseşte – smântâna. Un papricaş zdravăn, servit cu paste proaspete stropite cu unt cald. O reţetă ţărănească, descrisă de la capo al fine, râvnită dar nerecomandată persoanelor cu un colesterol ridicat.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 120 de minute

Ingrediente:

  • 1 pui
  • 3 morcovi
  • 3 rădăcini de  pătrunjel (sau 1/2 rădăcină ţelină)
  • 2 cepe
  • 6 linguri smântână grasă
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă boia iute
  • 1 lingură făină
  • sare
  • piper
  • 3 linguri pătrunjel proaspăt tocat

pentru servire:

  • 300 grame paste crude
  • 50 grame unt

Preparare:

  1. Tranşaţi puiul: desfaceţi pulpele şi pieptul în bucăţi potrivite; puneţi deoparte aripile şi spatele.
  2. Alegeţi grăsimea păsării şi resturile de piele şi puneţi-le deoparte.
  3. Tăiaţi bucăţi grăsimea şi pielea şi puneţi-o la foc mic, fără grăsime, într-o tigaie, pentru a extrage untura. Aruncaţi jumările obţinute şi păstraţi grăsimea.
  4. Curăţaţi ceapa şi zarzavaturile.
  5. Puneţi la fiert 1 ceapă întreagă, 1 morcov şi 1 pătrunjel sau jumătate din cantitatea de ţelină împreună cu spatele şi aripile de pui, în 4 litri de apă. Fierbeţi, spumind des, pentru a obţine o supă clară de pui. Asezonaţi cu puţină sare.
  6. Tocaţi restul de ceapă, morcov şi pătrunjel/ţelină.
  7. Încingeţi grăsimea de pasăre într-o cratiţă adâncă, cu tablă groasă (tuci).
  8. Frigeţi bucăţile de pui până prind puţină culoare.
  9. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile tocate şi înmuiaţi-le 30 de secunde.
  10. Adăugaţi supă cât să acopere toată carnea.
  11. Fierbeţi la foc mic spre mediu până când carnea este bine pătrunsă.
  12. Separat, încingeţi 2 linguri de ulei sau grăsime.
  13. Adăugaţi făina, boiaua dulce şi cea iute.
  14. Stingeţi cu smântănă, amestecând constant.
  15. Adăugaţi două căni de supă, omogenizaţi şi fierbeţi la foc mic până se leagă.
  16. Încorporaţi, amestecând bine, smântâna peste carnea din vas.
  17. Lăsaţi să mai dea câteva clocote, asezonaţi cu sare şi piper.
  18. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi verdeaţă tocată.

Papricaşul de pui cu smântănă se serveşte fierbinte, cu paste fierte şi stropite cu unt,sau  cu orez fiert sau găluşte. În mod tradiţional, în satele din Ardeal, se serveşte simplu, cu mămăligă fierbinte.

print