Specialiate ungurească  de căpătâi, papricaşul din piept de curcan, gătit cu amestec de boia de ardei (dulce şi iute) de Szeged – cunoscută ca aurul roşu al Ungariei, este  o mâncare “de casă” excelentă pentru prânz sau cină. Servită cu găluşte sau, mai româneşte, cu mămăligă, papricaşul de curcan vă va încălzi ziua.

Porţii: 4

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

  • 1 kilogram piept de curcan fără piele
  • 1,3 litri supă de curcan sau pui
  • 1 ceapă mare
  • 3 roşii (sau  1 cutie de roşii în bulion)
  • 2 linguri de boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă de boia de ardei iute
  • 1 linguriţă rasă chimen măcinat
  • 1 lingură  maghiran uscat
  • 400 ml smântână grasă
  • 2 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  3. Tăiaţi pieptul de curcan fâşii sau cuburi.
  4. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  5. Adăugaţi carnea de curcan şi rumeniţi-o câteva minute până scade zeama pe care o lasă.
  6. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  7. Adăugaţi şi rumeniţi câteva secunde boiaua de ardei dulce şi iute, chimenul şi maghiranul.
  8. Adăugaţi roşiile.
  9. Adăugaţi supa şi fierbeţi până când carnea s-a pătruns.
  10. Preparaţi liezonul – amestecaţi smântâna cu făina, diluaţi-o cu 3-4 linguri de zeamă de pe carne şi încorporaţi-o treptat în cratiţă.
  11. Mai fierbeţi 2-3 minute.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.

Papricaşul de curcan se serveşte fierbinte, cu găluşte sau mămăligă, şi murături.

print

2 Comentarii

Comments are closed.