Vinetele Papoutsakia (Melitzanes Papoutsakia, în denumirea integrală) sunt o specialitate grecească de căpătâi şi îşi datorează numele formei (papoutsakia înseamnă pantofiori) şi au fost considerate de mulţi, spre indignarea grecilor, o variantă cu carne a vegetarienelor Imam Bayildi. Umplute cu carne tocată, parfumată cu nucşoară şi scorţişoară, drapate într-un sos bechamel îmbogăţit cu brânză kefalotiri, vinetele Papoutsakia vă vor înviora verile fierbinţi.

Vezi și rețeta de Vinete pané. 

Reţetă: Papoutsakia – vinete umplute cu carne

Vinete papoutsakia

Ingrediente:

  • 2 vinete de dimensiuni medii
  • 600 grame carne de vită sau amestec
  • 1 ceapă mică
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă rasă enibahar măcinat
  • 1 linguriţă nucsoara rasă
  • 1/2 linguriţă scortisoara
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură făină
  • 1 cană de lapte gras (300 ml)
  • 2 linguri brânză kefalotiri rasă (sau parmezan)
  • 1 ou
  • 1 roşie mare
  • 1 cană ulei de măsline
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  2. Tăiaţi în 2, pe lungime, vinetele.
  3. Scoateţi cu ajutorul unei linguri miezul vinetelor (vezi foto).
  4. Tocaţi mare miezul vinetelor.
  5. Încingeţi 2 linguri de ulei de măsline.
  6. Sotaţi ceapa şi usturoiul.
  7. Adăugaţi carnea tocată şi vinetele şi rumeniţi până se evaporă zeama lăsată de carne.
  8. Adăugaţi enibaharul, oregano, scorţişoara şi 1 linguriţă rasă de nucsoară. Rumeniţi bine.
  9. Adăugaţi pasta de tomate şi asezonaţi după gust cu sare şi piper.
  10. Lăsaţi să se răcească amestecul şi încorporaţi oul.
  11. Încingeţi uleiul de măsline şi rumeniţi vinetele pe ambele părţi.
  12. Scoateţi vinetele şi lăsaţi-le să se scurgă pe un şervet de hârtie.Preparaţi sosul Bechamel.
  13. Topiţi untul într-o crăticioară.
  14. Adăugaţi făina şi amestecaţi timp de 20-30 de secunde.
  15. Stingeţi cu laptele şi amestecaţi constant până obţineţi un sos gros.
  16. Încorporaţi brânza rasă în sos.
  17. Aromaţi sosul cu sare, piper şi nucşoară.
  18. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  19. Tăiaţi 4 felii groase de roşie.
  20. Puneţi vinetele într-o tavă.
  21. Umpleţi jumătăţile de vinete cu amestecul de carne.
  22. Turnaţi şi uniformizaţi sosul peste vinete.
  23. Puneţi câte o felie de roşie pe fiecare vânătă. Presăraţi cu puţin oregano.
  24. Introduceţi tava la cuptor pentru 10-12 minute, până se rumenesc vinetele.
  25. Vinetele papoutsakia se servesc fierbinţi sau la temperatura camerei.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porții: 4

print

6 Comentarii

  1. @ileana maria, nu e a noastra, e a grecilor, dar multumim de aprecieri si sa va fie de bine 🙂

  2. @George, desi limbajul si modalitatea ta de exprimare nu merita un raspuns decent, trebuie sa precizam ca vinetele grecesti se umplu si doar cu orez, in sud, cat si cu carne, in nord (Tracia, Macedonia). ca remarca generala, cu cat oamenii au un orizont de cunoastere mai restrans(limitat), cu atat risca sa se reduca la doar punct si sa sustina cu tarie: acesta este punctul meu de vedere!

  3. Am probat si eu reteta…anul trecut in plin sezon al vinetelor 🙂 este delicioasa intr-adevar.

Comments are closed.