Papanaşii româneşti sunt greu de încadrat la deserturi, dar lesne de omologat la mâncăruri româneşti. Pentru că sunt exact aşa cum n-ar trebui să fie un desert şi, în acelaşi timp, întrutotul pe gustul românului: mari şi săţioşi cât un prânz.

Papanaşii prăjiţi, de origine moldovenească, sunt replica papaşanilor fierţi de familie austro-ungurească. Pentru că fiecare naş îşi are papanaşul. Oare am mai făcut gluma asta şi la papanaşii fierţi?

Porţii: 8

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 500 grame brânză grasă de vaci
  • 100 grame zahăr
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă rasă de bicarbonat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 200 gr făină (plus 1-2 linguri)
  • 300 grame smântână
  • 200 grame dulceaţă
  • 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
  • 500-700 ml ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Cerneţi bine făina.
  2. Amestecaţi manual – dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână – brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.
  3. Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.
    [tip] Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă  de pe mână. [/tip]
  4. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.
  5. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.
  6. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.
  7. Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.
  8. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.
  9. În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.
    [note]În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc. [/note]
  10. Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.

[tip]Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată şi grasă, iar cele mai bune dulceţuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpşuni, vişine sau cireşe amare.[/tip]

[tip]Papanaşii se pot servi şi cu sosuri de vanilie sau ciocolată. Cu adevărat excepţionali – şi păcătoşi – sunt papanaşii cu caramel dulce de leche. [/tip]

print

36 Comentarii

  1. azi i,am incercat si eu…au iesit super buni am avut si musafiri,nici nu stiam cum o sa iasa imi era un pic teama dar au fost super gustosi. dar am inlocuit branza de vaci cu branza feta de oaie:d…pt k de asta aveam in frigider . oricum felicitari

  2. nu,au fost buni…chiar la masa le,am zis k fac pt prima data si nu prea am respectat reteta:D. si cineva a zis k dak pateste ceva e de la papanasii mei:P. dar sincer sa mancat tot .

  3. Mmmmm !!! foarte buni sunt ;;). I-am citit bunicii mele si nu prea a respectat reteta si m-am speriat ca nu o sa iasa buni dar am mancat cu o pofta!! Sunt ff buni si o sa mai facem reteta asta . 🙂 Pup pe toti:):)

  4. Din pacate am respectat reteta 100% dar nu mi-au iesit de nicio culoare .
    Aluatul a iesit tare, iar in momentul in care i-am pus la prajit au devenit ,,f gumati,, :((

  5. super de cate ori ma duceam la munte abia asteptam sa mananc papanasi acum datorita voua am invatat si eu nu mai este nevoie sa astept plecarea la munte voi face mereu acasa va multumesc vom vedea la vara cantarul nu conteaz ne vom face probleme atunci acum vom manca cat vom putea

    • Aluatul trebuie sa fie destul de moale dar sa se desprinda de pe mana. Daca totusi aluatul este exagerat de moale iar cantitatile sunt corecte, cel mai probabil este ca branza de vaci sa fie prea slaba/moale. Consistenta se poate corecta prin adaugare de faina. Dar nu exagerati cu faina! Aluatul trebuie sa ramana moale. Daca este prea tare papanasii nu vor fi pufosi ci tari si uscati.

  6. O sa incerc si eu reteta desi am doar 14 ani…..dar sigur o sa imi iasa deoarce imi place sa fac dnteserturi…Papanasi sunt ff buni..unul din deserturile mele favorite…:D….incercati si voi aceasta reteta..nu este foarte complicata …

  7. Au iesit exact cum ma asteptam ….pufosi si gustosi … ;-))
    Multumesc pentru reteta….

    Nu cumparati branza de vaci varsata care lasa mult zer , va intra mult mai multa faina decat este specificat in reteta iar papanasii vor iesi tari …
    Eu am cumparat branza ambalata in pachetele de 250 gr …..

  8. am facut de doua ori.in primul rand ca faina este foarte putina doar 200 de grame am mai adaugat o gramada de faina in plus si normal ca au iesit un pic cam “prea fainosi” se vedea ca a fost cam mult iar a doua oara am pus mai putina si in nici un caz nu se desprindeau de pe mana (nu se desprinde de pe mana decat cu multa faina) in fine i-am facut asa si au iesit cam imprastiati….deci trebuie gandita bine cantitatea de faina ca aici e secretul nu cu expresii gen “pui cat cuprinde” “pana se desprinde de pe mana” etc…

  9. eu tocmai ce am facut si au iesit superi buni …am primit nota 10 de la toti…si a fost pt prima data knd am facut papanasi…felicitari pt reteta:*:*:*:*

  10. multumesc mult pentru reteta. mi-au iesit f. buni. prima data mi-a fost teama ca n-o sa mi se coaca si i-am prajit mai mult(au iesit mai inchisi la culoare, dar la gust au fost buni) dar a doua oara au iesit perfect. i-am facut mai micuti si mi-au iesit 13 bucati. am folosit branza ambalata. am pus 150 g faina iar restul de faina am incorporat-o cand am modelat coca.

  11. asi pregati si eu pt. sotu meu. a mincat la bucuresti ii plac f. mult .aici zmintina ,, fa schifo ,, nu e ca smintina noastra idem brinza de vaci . ramine doar sa ma gindesc la voi in rominia care reusiti . va pup leila

  12. I-am pregatit azi dupa aceasta reteta si au iesit ffff buni .Felicitari ptr. cea care a dat aceasta reteta , bravo!

  13. imi plac f. mult papanasii dar nu imi ies niciodata ca la restaurant. Am sa incerc imedeat aceasta reteta

  14. am facut si eu papanasii si mi- au iesit foarte buni,dar am o intrebare cum se mananca reci sau calduti?

  15. papanasi au un gust deosebit si mie imi place la nebunie sunt superb de gustosi si au o aroma puternica eu nu pun ulei ii fac la drey cooker si iesa minunati

  16. Branza de vaci trebuie scursa daca e in pachetele de 250 gr, eu asa fac apoi incorporez restul ingredientelor si chiar iese un aluat modelabil.

  17. ce fel e bicarbonat trebuie sapunem..??? vreau sa incerc si eu azi reteta si vreau sa fiu sigura ca imi iese…multumesc

    • În reţeta asta am folosit Dr. Oetker. Totul e ca aluatul sa fie destul de moale ca sa permita cresterea (afanarea) iar uleiul suficient de incins cat sa prajeasca dar sa nu arda.

  18. Reteta e deosebita. I-am facut si pot sa spun ca sunt cei mai buni papanasi mancati vreodata. Va multumesc din suflet.

  19. Am cerut reteta unui bucatar de la un restaurant din Durau, dupa ce manacasem si nu ne mai saturam… Reteta “pretindea” branza de oi, tip telemea, in rest cam ca cea di Video. Asa ca , sunt chiar mai buni ca cei cu br de vaci, bBine, este vorba de o branza moderat de sarata… normala.

Comments are closed.