O panna cotta cu gusturi şi culori cvasi-orientale, aromată cu miere şi lămâie şi servită cu un sirop de mandarine cu ghimbir. Un desert potrivit în orice anotimp – panna cotta cu lămâie și miere.

[readalso]  Vezi aici și rețeta de: Panna cotta cu sirop de fructe de pădure. [/readalso]

Reţetă: Panna cotta cu lămâie și miere

Ingrediente:

[important]Pentru măsurarea cantităţii de smântână dulce şi lapte, ca să aveţi o proporţie corectă, folosiţi acelaşi pahar (sau ceașcă) în care o să turnaţi desertul pentru răcire, de aproximativ 150-200 ml. Pentru cele mai bune rezultate în scoaterea desertului din formă, puteţi folosi cupe din plastic flexibil. [/important]

 • 2 ceşti de smântână dulce (30-32% grăsime)
 • 3 ceşti de lapte gras (3,5% grăsime)
 • 2 lamâi
 • 4-6 linguri de miere (după gust)
 • 16 grame de gelatină
 • 3 mandarine sau clementine
 • 1 linguriţă rasă pudră de ghimbir (sau 1 bucată de ghimbir de 2 cm)
 • 4 linguri de zahăr
 • 1 varf de cuţit sare
 • 1 lingură de ulei

Preparare:

 1. Decojiţi mandarinele. Păstraţi atât fructul cât şi cojile. Desfaceţi bucăţile de fruct şi aruncaţi pieliţele.
 2. Curăţaţi coaja (partea galbenă) lămâilor şi păstraţi-o.
 3. Puneţi la fiert 2 ceşti de smântână dulce cu 2 ceşti de lapte. În cea de a treia ceaşcă de lapte rece, puneţi gelatina la înmuiat.
 4. Adăugaţi în amestecul de smântână cu lapte coaja de lămâie şi fierbeţi 3-5 minute la foc mic. Opriţi focul şi luaţi vasul de pe foc.
 5. Adăugaţi mierea în amestecul fierbinte şi 1 vârf de cuţit de sare. Îndulciţi după gust fără a uita că intensitatea se va dilua după adăugarea gelatinei.
 6. După ce amestecul s-a răcorit 10 minute, adăugaţi gelatina înmuiată cu lapte. Amestecaţi şi lăsaţi să se dizolve bine.
 7. Ungeţi patru ceşti sau pahare din platic (joase şi late) cu foarte puţin ulei.
 8. Strecuraţi amestecul şi turnaţi-l în cele 4 vase.
 9. Introduceţi la rece pentru 3 ore înainte de servire.
 10. Pentru sirop, opăriţi cojile de mandarine sau clementine. Aruncaţi apa şi puneţi-le la fiert în 300 mililitri de apă pentru 5-10 minute.
 11. Strecuraţi: aruncaţi cojile şi păstraţi apa.
 12. Puneţi la fiert apa în care au fiert cojile de clementine, împreună cu 4 linguri de zahăr şi zeama de la o lămâie.
 13. Adăugaţi ghimbirul şi fierbeţi până când siropul scade la jumătate.
 14. Adăugaţi mandarinele şi mai lăsaţi pe foc maxim 1 minut. Trageţi vasul deoparte şi introduceţi la rece siropul.

Timp de pregătire: 20 minute + 3 ore la rece

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 4

Panna cotta cu miere şi lămâie se serveşte rece, răsturnată, împreună cu mandarinele în sirop.

[tip]Pentru a scoate mai uşor  desertul din formă, introduceţi formele pentru 30 de secunde în apă fierbinte, fără a atinge panna cotta.[/tip]

print

5 Comentarii

 1. Imi place panna cotta, de toate felurile, e un deser usor, si numai bun pentru craciun cand mancarurile sunt consistente si destul de grele, e bun cu toate gusturile si foarte pufossss.!!!

 2. Am facut reteta, este super buna. Am folosit portocale in loc de mandarine si am pus ghimbir bucatele (data urmatoare pun mai multe ca-mi place tare). Zahar am folosit mai putin ca-mi plac dulciurile … nu prea dulci 🙂
  De ce tb unse formele cu ulei? Ca uleiul era la suprafata compozitiei inainte de a-l pune-n frigider. Oricum super super bun, recomand.

  • Uleiul se pune într-o peliculă foarte subţire (se unge cu degetul) pentru a preveni lipirea. Se poate şi fără, mai ales dacă aveţi forme elastice (plastic).

 3. “2 cesti de smintina”, etc. “cesti”.. ce fel de ce cesti.. puteti specifica masuri mai concrete ca de exemplu in grame. cit au aceste cesti?

  • Scrie mai sus.”Pentru măsurarea cantităţii de smântână dulce şi lapte, ca să aveţi o proporţie corectă, folosiţi acelaşi pahar în care o să turnaţi desertul pentru răcire, de aproximativ 150-200 ml.”. Depinde cat de mare doriti sa fie desertul. O ceasca de cafea de 200 ml e suficienta.

Comments are closed.