Panettone

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Originar din Milano (Italia)- mai poartă numele de pâine de Milano -, panettone își are originea încă de pe vremea romanilor care îndulceau pâinea cu miere. Este gătit în mod tradiţional, de Crăciun, şi în Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile şi Peru, înlocuind pe alocuri tradiţionala roscón de reyes (prăjitura regelui).

O adevarată industrie cu peste 117 milioane de bucăți produse în fiecare an în Italia, cozonacii panettone sunt nelipsiți de pe mesele de Crăciun.

Porții: 1 panettone (aprox. 12 porții)

Timp de preparare: 45 minute pentru copt + câteva ore pentru preparare și dospit

panettone

Ingrediente:

  • 800 g făină albă
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 150 grame unt
  • 2 ouă
  • 4 albușuri de ou
  • 400 g zahăr tos
  • 60 ml lapte
  • 80 g de fructe confiate – tocate mărunt
  • 50 g stafide aurii
  • 25 g zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit de sare

Preparare:

  1. Cu o zi înainte de preparare, într-un vas adânc, dizolvați drojdia și un sfert din cantitatea de făină în lapte cald.
  2. Dați o formă rotundă aluatului, acoperiți vasul cu un prosop curat și lăsați aluatul să dospească peste noapte la loc călduros.
  3. În următoarea zi, pregătiți o suprafață de lucru pudrată cu făină și frământați aluatul folosind 100 de grame de făină și puțină apă călduță. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l să dospească încă 2 ore.
  4. Repetați frământarea folosind încă 100 de grame de făină și apă călduță suficientă pentru a obține o cocă elastică și moale. Lăsați-o la crescut încă 3 ore.
  5. Între timp, puneți stafidele la înmuiat în apă călduță (aproximativ 30 de minute).
    Există variante de rețete de panettone în care stafidele se pun uscate.
  6. Topiți untul într-o crăticioară la foc foarte mic pentru a nu se arde. Opriți 1 lingură de unt pentru a unge forma de copt. Adăugați în untul din crăticioară sarea, zahărul și un pic de apă, amestecând continuu până se topește zahărul.
  7. Trageți untul de pe foc și încorporați ouăle și albușurile.
  8. Ungeți forma de copt cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt.
    Forma de panettone trebuie să fie înaltă și îngustă. Dacă nu aveți formă specială, puteți folosi o oală înaltă de supă cu capacitatea de 2 l.
  9. Începeți să frământați aluatul cu restul de făină, încorporând câte puțin din amestecul de unt și ouă. Frământați bine aluatul până încorporați tot amestecul cu ou. La sfârșit, adăugați stafidele bine stoarse de apă și pudrate cu făină și fructele confiate tocate cubulețe.
  10. Puneți aluatul în forma de copt, acoperiți forma cu un prosop și lăsați aluatul la dospit pentru cel puțin 3 ore.
  11. Încălziți cuptorul la 180 º C. Băgați cozonacul la cuptor și coaceți-l cam 40-45 de minute până se rumenește bine la suprafață. Verificați dacă este bine copt la interior cu o scobitoare – dacă scobitoarea iese curată din cozonac, înseamnă că este făcut.
  12. Scoateți forma din cuptor și lăsați cozonacul la răcit cu capul în jos pentru a nu permite stafidelor și fructelor confiate să coboare spre fundul cozonacului.

Cozonacul panettone se servește după ce s-a răcit bine, tăiat felii înalte cu băuturi calde sau vinuri de desert.

Această rețetă de panettone este cea clasică. Există variante cu ciocolată, cu cremă de tiramisu, cu profiterol.

Dacă vă rămâne panettone după Sărbători, îl puteți folosi la o budincă de pâine.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

11 Răspunsuri la “Panettone”

  1. oana

    buna ziua,

    vreau sa fac si eu un panettone si am o mica nelamurire…. va rog, daca ati putea sa ma luminati!

    am inteles tot pana la partea cu topitul untului…. ouale se adauga in amestecul de unt, zahar si toate cele…. dar trebuie sa lasam la racit sau in untul fierbinte????? ma gandesc ca daca punem ouale in compozitia fierbinte…. o sa facem un fel de omleta…. cum e pana la urma?
    va multumesc

    Reply
  2. cevabun

    @oana, buna observatie. untul topit trebuie sa fie caldut.

    Reply
  3. oana

    multumesc pentru raspuns!

    o zi buna si succese!

    Reply
  4. traian

    cantitatea de unt va rog?

    Reply
  5. cevabun

    @traian, 150 grame de unt gras (80%). Multumim de atentionare!

    Reply
  6. Ita

    Nu imi sunt clare acele mici cantitati de apa care se adauga in diferite stadii ale prepararii.Mie personal, termenul “putina apa” nu prea ma lamureste. Imi puteti da unele detalii?
    Este corecta cantitatea de 400 gr de zahar,sau este prea mare?Nu pun la indoiala reteta,doar intreb.
    Va multumesc mult

    Reply
    • cevabun

      @Ita, cantitatea de zahar de 400 g la 800 g de faina nu este prea mare (panettone este un cozonac dulce). In ceea ce priveste cantitatea de apa, este vorba de cateva linguri in prima faza. Cel mai sigur este sa adaugati apa cu lingura, treptat, astfel incat sa obtineti o coca elastica si moale.

      Reply
  7. zexe

    doar 60ml lapte? considerand lichid si untul si albusul tot mi se pare o coca cam prea uscata

    Reply
  8. weiss david

    Va multumesc pentru corectitudinea voastra cu Respect David

    Reply
  9. Ciupa

    Oul are temperatura de coagulare la 73 C, deci grija cu untul topit

    Reply

Lasă un comentariu