Pâine Graham (din făină integrală)

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Pâinea din făină integrală (de măciniş întegral), cunoscută la noi ca pâine Graham, a devenit un adevărat fetiş al curelor de slăbire. Credinţa în calităţile miraculoase ale acesteia a fost insuflată de cel care i-a dat numele, reverendul presbiterian Sylvester Graham, un susţinător al unui mod de viaţă echilibrat şi al vegetarianismului. În 1829, când a inventat biscuiţii şi pâinea care stăteau la baza dietei cu numele său, reverendul Graham era convins că un regim de hrană echilibrat poate combate celelalte vicii pământeşti: alcoolismul şi desfrânarea sexuală. Chiar dacă parte a predicilor reverendului din Bound Brook, New Jersey, a fost dată uitării, încrederea în calităţile pâinii Graham a rămas până astăzi.

Într-adevăr, pâinea din măciniş integral – necernută, utilizată cu tot cu tărâţe – are calitatea de a fi bogată în fibre  - ce stimulează procesul digestiv – magneziu şi vitamina B.

Reţetă: Pâine Graham

Paine Graham

Ingrediente:

  • 700 grame făină de măciniş integral
  • 400 ml apă călduţă
  • 2 linguriţe de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 12 grame de drojdie uscată

Preparare:

  1. Turnaţi făina într-un vas adânc.
  2. Dizolvaţi drojdia în câteva linguri de apă caldă – din cele 400 ml – sarea, zahărul şi o lingură de făină.
  3. Lăsaţi drojdia la cald pentru aproximativ 20 de minute până când începe să facă băşici la suprafaţă.
  4. Faceți o adâncitură în făină şi adăugaţi drojdia activată.
  5. Încorporaţi treptat apa călduţă.
  6. Frământaţi insistent vreme de aproximativ 10 minute.
  7. Acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi să dospească pâinea pentru aproximativ 90 de minute sau până când aluatul îşi dublează volumul.
  8. Refrământaţi aluatul vreme de 4-5 minute şi puneţi-l într-un vas de copt – tavă, dar şi mai bine o cratiţă adâncă -pudrat cu făină.
    Cel mai bun vas pentru a coace pâine – dacă nu e în cuptor cu vatră – este unul cu tablă groasă şi formă concavă care să conducă uniform temperatura.
  9. Lăsaţi aluatul să dospească în formă pentru încă 30 de minute.
  10. Incingeţi cuptorul la temperatură medie (170 grade Celsius).
  11. Introduceţi coca la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

Timp de pregătire: 20 minute + 2 ore pentru dospit

Timp de gătire: 40 minute

Porții: 1 pâine mare

Această rețetă se poate prepara și la mașina de pâine respectând instrucțiunile producătorului.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

Lasă un comentariu