Puţine roade ale pământului au un gust atât de profund şi intens ca hribii. Iar pâinea cu hribi e una dintre cele mai la îndemână modalităţi de a le utiliza gustul desăvârşit. O pâine ca oricare alta dar cu un gust unic, ideală pentru a fi consumată cu unt, brânzeturi. Dacă nu o luaţi de la Băcănia Veche, o puteţi prepara singuri. O idee de pâine pentru tartine festive.

Porţii: 1 pâine de aprozimativ 1 kilogram.

Timp de preparare: 3 ore (cu tot cu dospire şi coacere)

Ingrediente:

  • 700 grame de făină (ideală ar fi cea 650, nu 000)
  • o mână bună de hribi uscaţi (sau o cana de hribi proaspeţi, tocaţi)
  • 450 ml lapte
  • 12 grame drojdie uscată
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 2 linguri rase de zahăr

Preparare:

  1. Fierbeţi laptele şi opăriţi ciupercile cu el.
  2. Lăsaţi laptele cu hribii să se răcorească.
  3. Pasaţi laptele cu hribii într-un blender şi adăugaţi uleiul de măsline, drojdia, sarea şi zahărul.
  4. Amestecaţi făina cu amestecul de lapte cu hribi. Frământaţi până obţineţi un aluat elastic.
    Puteţi forma şi dospi aluatul de pâine în maşina de pâine pe programul de frământare. Adăugaţi ingredientele în următoarea ordine: laptele cu hribii, uleiul, sarea, zahărul şi, la final, făina şi drojdia.
  5. Lăsaţi aluatul la dospit, acoperit, în loc cald, aproximativ o oră, până îşi dublează volumul.
  6. Scoateţi aluatul şi formaţi o pâine rotundă.
  7. Puneţi aluatul în mijlocul unei tăvi cu pereți detașabili pudrată cu făină sau direct pe o planşetă de copt.
  8. Pudraţi aluatul cu făină şi lăsaţi-l să crească din nou până umple forma.
  9. Introduceţi o crăticoară cu 300 ml de apă şi încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsisus.
    Scoateţi apa după 15 minute. Aburii vor menţine coaja pâinii proaspătă.
  10. Introduceţi pâinea la cuptor.
  11. Coaceţi pâinea 40 de minute.
  12. Scoateţi pâinea şi lăsaţi-o să se răcească pe un grătar.

Pâinea cu hribi se consumă ca orice altă pâine însă este excepţională caldă. Pentru a pune în valoare gustul unic al pâinii, încălziţi feliile de pâine, pe grătar sau în toaster, înainte de servire.

printează

3 Comentarii

    • Este posibil ca, in functie de tipul fainii, sa fie nevoie de lichid suplimentar dar 100 de ml sunt aproape 25% in plus fata de reteta. Am framantat aluatul in masina de paine pentru care raportul intre faina si lichid este de 700 grame faina la 400 ml apa.

Adaugă un comentariu: