Germania a dat două lucruri majore României: un rege din familia Hohenzollern-Sigmaringen şi ouăle ochiuri (ochiurile nemţeşti, cum erau cunoscute încă la începutul secolului XX). Sigur că proporţiile şi importanţa dintre o familie regală şi un mic dejun reprezintă o asociere distorsionată. Dar cei care rămân scriu istoria. Iar ochiurile o scriu zi de zi.

Cele mai iubite ochiuri nemţeşti, chiar de către germani, sunt Strammer Max, o dovadă de clasă prusacă. Chiar dacă provenienţa saxonă a numelui este mai puţin stilată. Deoarece reprezintă cu totul altceva în slangul berlinez.

Porţii: 1

Timp de preparare: 15 minute

strammer-max Ingrediente:

  • 2 ouă, cât mai proaspete, cu gălbenuşul roşu în obraji
  • 1 lingură de ulei
  • 1 felie de pâine neagră, mare (de preferat cu seminţe)
  • 1 linguriţă de unt grasuţ
  • 2 felii de bacon sau şuncă
  • sare şi piper multicolor proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Rumeniţi uşor feliile de şuncă sau bacon într-o tigaie unsă discret cu ulei.
  2. Scoateţi feliile de bacon/şuncă şi păstraţi-le la cald.
  3. În aceeaşi tigaie faceţi două ouă ochiuri într-o lingură de ulei încins. Ochiurile trebuie să fie lipite unul de celălalt, făcute doar pe o singură parte, cu gălbenuşul format dar nu uscat. Cu un minut înainte de a le lua de pe foc, acoperiţi-le cu un capac pentru a se contura frumos.
  4. Ungeţi felia de pâine cu unt şi aşezaţi feliile de şuncă sau bacon peste.
  5. Adăugaţi ouăle – cu gălbenuşul în sus – peste şuncă.
  6. Asezonaţi cu sare şi piper multicolor proaspăt măcinat.

Strammer Max se serveşte imediat, cu roşii, murături sau diverse salate lângă.

În mod tradițional, felia de pâine se prăjea ușor în unt.
O variantă light a acestei reţete se realizează cu felii de şuncă neprăjite, în acelaşi mod.
Încălzit la microunde timp de 1-2 minute, acest preparat poate constitui un minunat “pachet” de luat la muncă.
printează

4 Comentarii

Adaugă un comentariu: