Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).

Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită .

oala-de-lut-pentru-sarmale
oală de lut pentru sarmale (smălţuită)
  • În primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
  • În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
  • Introduceţi  vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
  • După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
  • Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
  • Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
  • Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
  • După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
  • Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.

[warning]Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.[/warning]

[warning]Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.[/warning]

[tip]În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.[/tip]

Vezi rețeta de sarmale aici.

print

44 Comentarii

  1. Am inteles ca nu ar fi o idee buna sa combini astfel de vase cu rosii (din cauza interactiunii dintre rosii si plumb, in cazul vaselor smaltuite).

  2. Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita pt faimoasele sarmale. Am ales ca prima mancare sa o fac in ea sa fie o varza cu carne. Am lasat-o in apa inainte de prepararea mancarii asa cum m-a sfatuit persoana de la care am cumparat-o. Probabil varza ar fi iesit f.b. daca nu avea un gust ciudat care cel mai probabil era din cauza oalei. Nu s-a innegrit decatf putin pe dinafara. Cum am cumparat-o de la Hanul Ancutei e cam dificil sa ajung in viitorul apropiat acolo sa intreb comerciantul de la care am cumparat-o. Ma poate ajuta cineva sa scap de acest gust din ea? Multumesc!

  3. @Cobuz Roxana, ati fiert oala inainte conforma instructiunilor de mai sus? Daca nu ati facut-o, cel mai probabil e sa indeparatati gustul/mirosul specific dupa mai multe spalari cu otet si clatire cu apa rece.

  4. buna!am si eu o oala de lut nesmaltuita,nu am facut hidratarea si tot timpul are flori de mucegai dupa utilizare,oricat de bine este spalata si uscata.ce pot sa fac cu ea?o mai pot folosi?multumesc anticipat!

  5. @tataran simona, mucegaiul poate sa apara si la o oala hidratata corespunzator, daca nu a fost uscata sau folosita mult timp.
    Da, o puteti folosi. Spalati-o bine cu apa calduta, frecati mucegaiul cu malai si clatiti bine cu otet si dupa cu apa rece.
    Daca mucegaiul este foarte persistent se recomanda totusi fierberea, conform instructiunilor de mai sus.

  6. Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita, sau vas roman, cum i se mai zice.
    Am pus-o la inmuiat in apa rece, dupa care sotia a vrut sa faca o friptura, insa dupa cca.1 ora scotea un miros greu si fum.Am scos friptura din vas si am pregatit-o in alt vas.Am crezut ca nu stim noi sa o folosim si am pus-o deoparte.
    Astazi citind articolul tau am vrut sa o testez, dar fara a prepara ceva, asa ca am pus-o din nou la inmuiat cca. 45 min. dupa care am introdus-o in cuptor fara nimic in ea, cu capacul pus.Am facut asta in speranta ca daca o incalzesc mai mult poate dispare mirosul.Toate bune, dar cand s-a incalzit suficient a scos un fum inecacios si urat mirositor(scuza-ma, ca de hoit)de a trebuit sa tin geamul deschis toata ziua.
    Nu stiu de ce produce mereu acel fum si miros urat, mentionez ca am pastrat-o in conditii foarte bune, fara mucegai, pete de mancare sau ceva suspect.
    Banuiesc ori ca vasul nu a fost suficient copt in cuptor atunci cand a fost produs, ori olarul(am luat-o de pe piata de la niste olari din Covasna, cu carticica de retete, ambalata exact cum am vazut pe net) a folosit un lut amestecat cu vreo substanta.
    Sugestii va rog, daca se poate!

  7. @Nelu Mihalcea, din descrierea ta banuim ca ai un vas roman (un vas nesmaltuit, asemanator unei tavi cu capac). In mod normal astfel de vase se hidrateaza inainte de folosire si isi iau singure lichidul necesar gatirii. Din stiinta noastra, un astfel de vas nu ar trebui sa scoate niciun fum, decat daca este patat cu grasime. Am testat un astfel de vas si, desi emana uneori un miros specific de lut, nu scoate in nici un caz fum. Daca nu absorbit grasimi, nu vedem niciun motiv pentru care ar scoate fum. Singura noastra sugestie este sa il fierbi intr-o oala cu apa, fara detergent, vreme de cateva minute si, dupa, sa il usuci in cuptor, fara nimic in el.

  8. Buna ! Eram foarte hotarata sa-mi cumpar si eu o astfel de oala,chiar zilele acestea.Dupa ce am citit comentariile de mai sus,m-am razgandit!:)

  9. am o oala de pamant ,am hidratato [rima data dupa kae am gatit de cateva ori si fara sa dea niciun gust raw mankari ,pana kand am pus untura de porc la pastrare in ea timp de o luna . de atunci de kate ori pun sa gatesc in ea iesi grasime pe dinafara si da un gust ranced la mankare .KUM POT SA SCOT GRASIMEA AKUMULATA DE OALA SI MIROSUL NEPLAKUT CE IL DA MANKARI?

    • Oalele din lut ars absorb lichidul si grasimile si le elibereaza treptat. Din pacate, singura solutie la indemana este sa o fierbeti in apa cu putin detergent de vase, la foc foarte mic (oala sa fie scufundata total). Folositi o oala adanca deoarce va face spuma. Dupa care sa o fierbeti din nou, penturu lipezire, in apa cu otet (100 ml de otet la 1 litru de apa). Speram sa o puteti recupera.

  10. Am si eu o oala de pamant care difera de cele prezentate mai sus prin faptul ca e din lut negru, de origine Marginea, jud. Suceava.Sunt mai mult decat multumita de ea si le recomand celor care au ocazia sa cumpere ceramica de Marginea sa nu ezite din cauza culorii negre.E drept ca o am de multi ani, dar sper ca nu s-a umblat la calitate decat in sensul bun.Chiar acum am la cuptor o iahnie de fasole, dar gatesc si sarmale si ciorba in ea.Cu prima ocazie vreau sa-mi mai cumpar vreo 2-3 ulcele pentru lapte acru, in amintirea vremurilor cand stateam la bunici si facea bunica lapte acru in ele si apoi branza.

  11. am luat si eu o oala din cora ,dar nu am fierto cum spuneti voi ci doar am oparito ,in schimb au iesit niste sarmale belea! chiar o recomand gospodinelor si nu e nici scumpa !eu sunt foarte multumit de ea si o recomand gospodinelor!

    • Si eu tot din cora e super nota 10,fac in ia de toate tocană varza ,sarmale ,tochitura ,fasole e nelipsit de pe aragaz.

  12. Am primit si noi niste oale de lut, smaltuite – adica lucioase peste tot, mai putin pe fundul esterior (ma gandesc ca aia inseamna “oala smaltuita”). Pe ele au avut etichete care ziceau ca pot fi utilizate si pe flacara directa.
    Am vrut sa fierb apa intruna din ele, dar cand s-a incalzit a inceput sa emane miros de lut, destul de puternic si pana nu s-a racit oala mirosul a persistat.
    Adevarul e ca nu am facut nimic din ritualul descris mai sus….Intrebarea e ritualul de mai sus are scop eliminarea mirosului…sau n-are nicio legatura si am eu oale mirositoare? Pot scapa de mirosul respectiv cumva?
    Si din ce am citit mai sus reiese ca oalele de lut smaltuite ar avea plumb in componenta. Asa este?
    Multumesc. 🙂

    • Da. Toate oalele de lut au acel miros specific, care provine din compozitia lor. Tratamentul respectiv si repetarea lui are ca scop eliminarea lui. E posibil sa existe si plumb, ca in multe alte componente, dar in cantitati neglijabile.

  13. am cumparat recent un astfel de vas smaltuit dintr-un targ traditional ardelenesc in covasna tocmai pt. gustul renumit si n-am stiut toate aceste detalii. doar ca mi-am luat o tabla speciala cu gaurele pt gatit pe aragaz. acasa am spalat vasul cu apa rece si putin detergent si pur si simplu am gatit fasole, cu acea tablita pe ochiul aragazului pt. a nu se crapa si la foc f mic. problema e ca in timpul fierberii, cand mestecam, gaseam pe capac vapori de apa argintii care semanau cu plumbul si din interiorul vasului se lua culoarea maronie a acestuia. intr-adevar, mancarea a iesit buna, doar ca mi-a ramas un gust ciudat dupa, cred ca de lut. o sa aplic aceste sfaturi ale dvs, pt care va multumesc si o sa postez rezultatele…am citit intr-un studiu ca aceste vase smaltuite pot provoca cancer, datorita vopselurilor si colorantilor folositi in crearea lor?!cu stima…

  14. am ramas uimita de ce scrie in acest site…numai prostii…oalele de sarmale smaltuite nu trebuiesc fierte si nici cele nesmaltuite.pentru cititori cele nesmalutite se tin in apa calduta circa 30 de minute ,in apa sa fie sio cana de untura sau ulei.nu scrieti prostii pe site…informativa bine de unde luati oala…o oala care nu curge cand o luati si puneti apa in ea nu va curge nici cand gatiti.sunt siteuri cu oameni seriosi care fabrica oale de sarmale precum cea din odorheiu secuiesc mai exact poem design.exista oale bulgaresti care doar ele atentie pot fi folosite pe aragaz si nu in orice conditie,intre flacara si argaz se pune o tabla de fonta de 3 cm grosime .si totusi nu inteleg de ce se vehiculeaza asemenea prostii pe site,iam dat o oala soacrei mele bulgareasca si tineti cont na oparito si nu i-a facut nimik si gateste in ea de 3 ani.retineti o oala care nu curge daca o folositi corespunzator nu va curge niki cand veti gati important este ca sa puneti oala plina cu sarmale si dupa aceea sa dati drumul la cuptor la foc mic,nu incingeti cuptorul si puneti oala dupa iar cand o scoateti de la cuptor n-o puneti pe gresie ci pe un tocator sau prosop.

    • Nu fiți uimită. Oalele, cu rare excepții, nu se mau fac artizanal iar in compoziția lor intră inclusiv sodă caustica. În rest fiecare cum poate gati și scrie…

  15. Buna, am luat si eu o oala din lut. Stie cineva daca se poate folosi in cuptorul electric?

  16. Acum pun oala in functiune cu tot ritualul facut de pe site-ul vostru multumesc cevabun.ro

  17. Am primit o oala de lut smaltuita. Am urmat pasii ritualului dar s a cralat glazura de pe capac si putin pe oala. Oare de ce?! Oalele smaltuite trebuiesc hidratate ca cele fara smalt?! In oala fara smalt nu pun apa la friptura sau la cartofi , de ex. In cea smaltuita trebuie sa pun apa? Sau merge pe acelasi principiu ca cea clasica?! Multumesc!

    • Nu trebuia să se crape. În mod normal crapă, superficial, în timp. E recomandat să puneţi apă, ca să o dezinfectaţi.

  18. Mi-am cumparat si eu o oala de lut din Italia, nestiind cum se pregateste oala, am fiert sarmalele direct in ea pe foc mic, au avut un gust ciudat, nu s-a intamplat nimic cu oala, doar mici fisuri in smalt, e vreo problema asta, mai este buna oala? Astazi am tinut-o 3 ore in apa, acum ma pregatesc sa o bag in cuptor cu apa si condimente, o pot folosi de craciun la sarmale?

  19. Bună seara! Am achiziționat și eu o oală de lut, nesmălțuită, pentru sarmale. Am urmat instrucțiunile de mai sus și în ciuda faptului că am supravegheat îndeaproape sarmalele cât timp au fiert, s-au lipit…cum pot curăța oala, vă rog ?

  20. Bună.Am și eu o oală smălțuită pentru sarmale este nevoie sa parcurg toate instrucțiunile de mai sus.

  21. Buna!As vrea sa imi cumpar si eu o oala de lut. Ce imi recomandati? Nu am avut niciodata, si sunt un total novice in domeniu. Multumesc!

  22. Se poate folosi oala de lut pe aragaz? Daca pun dedesubt o tablă să nu bată flacăra direct in ea? Mulțumesc!

    • Da. La foc mic ar trebui să reziste şi pe flacără directă, dar distribuirea lentă şi uniformă a temperaturii dă un plus de siguranţă.

    • 4 ore la 170 de grade. Nu e nicio exagerare. Sarmalele cele mai bune se fac la foc mic, în timp.

  23. Am cumpărat o oală nesmalțuită cu capac (tot nesmălțuit) pentru sarmale , și aș vrea să știu dacă capacul va necesita aceeași pregătire ca și oala și aș mai vrea să mai știu dacă folosesc capacul în timpul fierberii , fie că sunt sarmale , varză , fasole , etc. Mulțumesc pentru informații !

  24. Bună ziua, Cand pun sarmalele la cuptor, adaug și apă? și câtă? În instrucțiunile de folosire, ei spun că nu se pune apă. Mulțumesc!

  25. Bună ziua! Am cumpărat și eu ieri o oala smaltuita din lut,am respectat primul procedeu,am ținut oala in apa vreo 5 ore jumătate, acum am băgat-o in cuptorul electric cu toate mirodeniile in ea asa cum a-ți specificat mai sus iar temperatura minima la cuptorul meu este de 50°C! Este buna temperatura sau sa reglez mai mare? Mulțumesc anticipat!

Comments are closed.