Muşchiul de porc a fost dintotdeauna o provocare.  Mai slab şi mai puţin pregnant decât restul cărnii de porc, această bucată de carne se găteşte puţin, pentru a fi consumată mediu făcută – uneori chiar în sânge – alături de sosuri excentrice, dulci acrişoare.  Sosul de vin roşu, aromat cu salvie şi îmbogăţit cu oţet balsamic şi – opţional – sirop de rodie, scoate în evidenţă muşchiul fraged de porc şi îi dă un aer vânătoresc.

Porţii: 3

Timp de preparare: 40 de minute

Ingrediente:

  • 1 bucată muşchiuleţ de porc (600-700 grame bucata)
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 pahare de vin roşu, sec, de bună calitate
  • 3 linguri oţet balsamic
  • 2 linguri sirop de rodii (opţional)
  • 1 ceapă roşie medie
  • 3 linguri salvie tocată
  • 2-3 linguri de zahăr (în funcţie de vin)
  • 2 linguri făină
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi salvia.
  3. Tăiaţi muşchiuleţul de porc în bucăţi potrivite (cam 2/per porţie).
  4. Asezonaţi carnea cu sare şi piper.
  5. Încingeţi untul şi uleiul.
  6. Adăugaţi şi rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile, la foc iute.
  7. Scoateţi bucăţile de carne şi transferaţi-le, fără grăsimea din tigaie, într-o tavă sau tigaie integral metalică. Introduceţi canrea la cuptor pentru 5-8 minute.
  8. În tigaia de pe foc adăugaţi ceapa şi salvia şi sotaţi-le uşor 30 de secunde în grăsimea rămasă.
  9. Adăugaţi făina şi rumeniţi-o alte 30 de secunde.
  10. Stingeţi cu vinul roşu.
  11. Adăugaţi zahărul, oţetul balsamic şi siropul de rodie.
  12. Lăsaţi să fiarbă sosul până se leagă.
  13. Asezonaţi şi echilibraţi sosul, după gust, cu sare, piper, zahăr şi oţet balsamic.

Bucăţile de muşchi de porc se servesc cu sosul din tigaie şi cartofi cu rozmarin sau alte garnituri.

print