Müsli sau muesli este originar din Elveţia unde, în 1900, doctorul Maximilian Bircher-Benner l-a introdus în dieta pacienţilor săi din spital ca o parte esenţială în terapie. Numit uneori birchermüesli – după numele creatorului său – muesli este considerat şi astăzi un mic dejun sănătos, apreciat mai ales de vegetarieni. Muesli a cunoscut multiple diversificări fără însă a-şi pierde din caracterul originar. Vă puteţi prepara singuri acasă o porţie de muesli plină de satisfacţii.

muesli

Porţii: 1

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

  • 3 linguri fulgi de ovăz
  • 1 lingură de stafide
  • 150 grame de iaurt gras
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de migdale sau alune curăţate
  • 1 mango mic (banană, măr sau alte fructe proaspete de sezon)

Preparare:

  1. Puneţi stafidele, într-un vas mic, la înmuiat, în apă fierbinte.
  2. Într-un castron, amestecaţi iaurtul, fulgii de ovăz, mierea şi alunele/migdalele tocate.
  3. Curăţaţi fructele şi tăiaţi-le cuburi sau rondele.
  4. Adăugaţi fructele şi stafidele scurse de apă în iaurt şi amestecaţi uşor.

Muesli se serveşte decorat cu fructe.

Se pot folosi atât fructe proaspete cât şi fructe uscate, alte tipuri de fulgi (porumb, secară, etc), dar şi alte tipuri de lactate: lapte, brânză dulce, etc.
Reţeta originală a doctorului Maximilian Bircher-Benner:

  • 1 lingură fulgi de ovăz, înmuiaţi în 2–3 linguri de apă
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură de lapte condensat
  • 200 grame de măr dat prin răzătoare
  • opţional, 1 lingură de alune sau migdale tocate

________________________________

printează

2 Comentarii

  1. Buna ziua,
    Daca in inceputul articolului spuneti ca Muesli este din Elvetia atunci nu pricep de ce intitulati articolul “Muesli elveţian”. Nu cumva este vorba aici de un pleonasm? Asa cum as zice: “Apa este uda” sau “Mi-am adus aportul”
    merci

    • Teoretic, da. Practic, nu. Pentru că indiferent de origine, reţetele se schimbă şi nu se impun de fiecare dată originalele.

Adaugă un comentariu: