Băutura favorită a lui Ernest Hemingway, mojito se regăsește pe meniurile din întreaga lume, fiind un cocktail popular și foarte apreciat pe căldură. Cu origini cubaneze, mojito e un amestec de alcool (rom alb sau vodcă), suc de limetă (lămâie verde), zahăr (sau sirop de trestie de zahăr), gheață, sifon și frunze de mentă proaspătă.

Aroma de citrice și menta ascund discret gustul puternic al alcoolului, iar gheața îi conferă și mai multă răcoare.

Etimologia numelui de mojito nu pare lămurită pe deplin – unii sunt de părere că provine de la mojo (un sos cubanez din ulei și suc de lămâie folosit la prepararea mâncărurilor) sau de la cuvântul spaniol mojado (ud).

Rețeta de mai jos este chiar cea originală, servită în Cuba – La Bodeguita del Medio.

Porții: 1

Timp de prepare: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • sucul de la jumătate de lămâie verde (limetă)
  • 2 ramuri de mentă proaspătă (frunzele și tulpina)
  • 90 ml apă minerală carbogazoasă
  • 45 ml rom Havana Club
  • 4 cuburi de gheață

Preparare:

  1. Puneți zahărul tos într-un pahar înalt. Stoarceți suc de lămâie verde cât să acoperiți zahărul.
  2. Adăugați fruzele de mentă întregi.
  3. Cu ajutorul unui pistil amestecați bine pentru a elibera aroma mentei.
  4. Turnați apa minerală, romul și adăugați cuburile de gheață (rețeta originală din Cuba nu se face cu gheață pisată).
  5. Amestecați ușor și serviți.

Puteți vizualiza rețeta în La Bodeguita del Medio aici.

print

8 Comentarii

  1. “mojito e un amestec de alcool (rom alb sau vodcă)”. N-am uitat. E sus, in definitie. Am vrut sa vedem daca citesti tot 🙂

  2. Eu prefer zaharul brun, are un efect mai reusit decat zaharul tos… MA bucur ca ati ales varianta cu zahar si nu cea cu sirop de zahar, pt ca siropul este o chestie mai moderna pe care un cocktail atat de popular nu ar trebui sa o agreeze… La fel si cu gheata, gheata trebuie pusa intreaga, cine are acasa masina de maruntit gheata… Ma bucur ca ati facut aceasta observatie fina in privinta ghetii…

Comments are closed.